Dva bývalí britští mariňáci přepluli Středozemní moře na dvojici rychlých vojenských člunů z Malty, z Botswany přeletělo šest vrtulníků za pomoci padělaných dokumentů a zbytek týmu zkušených “vojáků štěstěny” z Jižní Afriky, Británie, Austrálie a Spojených států dorazil z tajného místa soustředění v Jordánsku do severní Afriky aby pomohli místnímu válečníkovi dobýt zemi. Námět pro dobrý akční hollywoodský film či nový díl Jamese Bonda? Nikoliv, realita Libye.

V tajné zprávě OSN se píše jak žoldnéři, kteří v létě roku 2019 dorazili do přístavu v Benghází v Libyi oficiálně uváděli, že přišli hlídat ropná a plynová zařízení, ovšem ve skutečnosti, jak vyšetřovatelé OSN později zjistili, jejich pravým úkolem bylo bojovat po boku LNA polního maršála Chalífy Haftara při útoku na hlavní město Tripolis, za což měly dostat vyplaceno přes 80 milionů dolarů.

Zpráva dále informuje, že žoldnéřská operace se rychle pokazila, protože vypukl spor s Haftarem o kvalitu dodaných vrtulníků, takže 2. července minulého roku, po pouhých čtyřech dnech v Libyi, žoldnéři opět naskočili na své motorové čluny a zamířili pryč do bezpečí Malty.

Nezdařená žoldnéřská výprava minulé léto byla dle důvěrné zprávy, předložené Radě bezpečnosti OSN tohoto února, organizována a financována sítí tajných firem ve Spojených arabských emirátech (UAE). Tyto společnosti jsou ovládány nebo částečně vlastněny australským podnikatelem a bývalým stíhacím pilotem Christiaanem Durrantem, který je blízkým spolupracovníkem nejslavnějšího žoldnéřského podnikatele světa Erika Prince. Vyšetřovatelé Spojených národů nyní zkoumají, zda přítel Donalda Trumpa Prince hrál nějakou roli v této neúspěšné žoldnéřské operaci.

„Tým 20 žoldáků, kteří se v červnu vylodili v Benghází, vedl Steve Lodge, bývalý důstojník jihoafrického letectva, který také působil v britské armádě a pracoval jako soukromý vojenský kontraktor v Nigérii.” informuje zpráva OSN.

Ostatní členové skupiny byli taktéž bývalí vojáci – jedenáct Jihoafričanů, pět Britů, dva Australané a jeden Američan-zkušený vojenský pilot. Jejich úkolem bylo údajně zabránit tomu, aby se nelegální dodávky tureckých zbraní dostaly po moři do Tripolis.

Vyšetřovatelé OSN tvrdí, že plánem bylo vytvořit námořní údernou sílu vyzbrojenou rychlými čluny a útočnými helikoptérami, která by zastavovala s prohledávala obchodní lodě mířící na území pod kontrolou GNA. Vyšetřovatelé se též domnívají, že tato námořní skupina měla být součástí větší operace, která by zahrnovala i komanda na ničení nepřátelských cílů.

V Jižní Africe bylo zakoupeno šest vrtulníků, které byly na nákladních vozidlech převezeny do Botswany a naloženo na mezinárodním letišti Gaborone na transportní letouny. Ačkoli byla tato operace přísně tajná, zanechala po sobě řadu důkazů, počínaje fotografiemi zveřejněnými na internetu deníkem The Botswana Gazette kde je zachycen konvoj tří vrtulníků Super Puma naložených na nákladních automobilech a vezených po dálnici.

Vrtulníky byly naloženy do transportních letadel, z nichž jeden vlastnila ukrajinská společnost Sky AviaTrans, která si do reklamního motta vypůjčila heslo od letecké společnosti CIA během války ve Vietnamu: „Všechno, kdykoli a kdekoli, profesionálně.“

Tato ukrajinská letecká společnost byla citována minulý rok ve zprávě OSN ohledně nelegální přepravy vojenského materiálu do Libye, informoval The New York Times.

Letové dokumenty uváděly jako cíl letadel Jordánsko, ale stroje přistály nakonec na letišti Benghází poblíž velitelství Haftarovy LNA ve východní Libyi.

Dva rychlé motorové čluny – nafukovací čluny s pevným kýlem, které často používají speciální síly si pronajal James Fenech, licencovaný maltský obchodník se zbraněmi.

Ovšem dle informací vyšetřovatelů OSN se polní maršál Haftar silně rozčílil, když zjistil, že žoldnéři přivezli staré a vysloužilé stroje, které jeden důstojník LNA označil za „vyklepané vrtulníky“, místo slibovaných útočných helikoptér, které slíbili. Dokument získaný Organizací spojených národů tvrdí, že žoldáci slibovali útočné vrtulníky Cobra a pozorovací a výzvědný stroj LASA T-Bird pro průzkumné úkoly.

Jelikož se žoldnéři nedokázali dohodnout s Haftarem na podmínkách mise, rozhodli se stáhnout zpět na Maltu. Dle informací z řad pobřežní stráže se dokonce jeden žoldnéřský člun poté, co opustili Benghází v noci 2. července dostal do potíží a musel být opuštěn. Všech 20 mužů se pak nacpalo na jednu loď a pokračovalo až na Maltu.

Více zde:

(Visited 86 times, 1 visits today)