Od dnešního rána začaly přicházet informace, že obrana LNA polního maršála Chalífy Haftara se zhroutila a jednotky GNA po několikaměsíčním snažení a několika neúspěšných ofenzívách obsadily klíčovou vojenskou základnu Al-Watiyah. Jedná se o zásadní úder LNA na západě země. LNA tak ztrácí nejen velkou část území ale zejména naprosto klíčový bod na západě Libye. Jednotky polního maršála Haftara tak ztratí možnost zablokovat přísun posil pro GNA a pravděpodobně ztratí schopnost nějakým způsobem výrazně uspět při útoku na Tripolis.

Zvrat v situaci přišel se zásadním vstupem Turecka do konfliktu v Libyi na straně tripoliské vlády GNA. Turecké bezpilotní stroje téměř naprosto ovládly vzdušný prostor severozápadě Libye a doslova znemožnily významnější přesuny jednotek LNA a jejich operace. Turecko nejen kontrolovalo vzdušný prostor pomocí svých dronu, ale podpořilo jednotky GNA i bombardováním pozic LNA z moře za použití svého námořnictva.

LNA se pokusila zvrátit situaci frenetickou dodávku ruských systémů PVO Pancíř S-1 (SA-22 Greyhound) z UAE.

Ovšem tyto systémy mohou vykázat účinnost pouze v celkovém systému PVO při koordinaci s dalšími prostředky. Samotné systémy Pancíř S-1 se tak staly významnou součást turecké propagandy ke zdůraznění schopností jejich dronů. Tato propaganda je přirozeně součást bojové taktiky (zkušenosti získalo Turecko v Sýrii).

Údajně Tureckem zničený systém Pancíř S-1 byl po obsazení základny Al-Watiyah nalezen v podstatě v operačním stavu s menším poškození, které vzniklo při nedalekém výbuchu turecké řízené střely. Do rukou GNA se tak zřejmě dostal kompletní a funkční systém PVO Pancíř S-1, jde o první případ v historii, kdy se nejmodernější ruský systém stal kořistí nepřítele.

Boje zatím neskončily, je možné, že LNA se pokusí protiofenzívou základnu Al-Watiyah znovu obsadit ale tentokrát se zdá, že to nebude tak jednoduché. Jedná se tedy bezesporu o výrazná zvrat v občanské válce v Libyi, tentokrát v neprospěch polního maršála Chalífy Haftara.

(Visited 163 times, 1 visits today)