Jak oznámil první The Telegraph, američtí senátoři za republikánskou stranu se chystají zablokovat předsunuté umístění dvou letek stíhaček F-35A Joint Strike Fighter ve Velké Británii. Toto následuje po rozhodnutí Bílého Domu stáhnou americké výzvědné letouny RC-135 a další zpravodajskou techniku z důvodu britského rozhodnutí umožnit čínské firmě Huawei podílet se na výstavbě mobilní sítě 5G.

Pokud se tento zákon přijme, je možné, že se to bude týkat i plánovaného umístění stíhaček U.S. Marine F-35B na letadlové lodi HMS Queen Elizabeth. Nejmodernější britská letadlová loď měla být dle původního návrhu sdílená právě společně s americkými stíhači, neboť Británie nemá dostatek finančních prostředků na kompletní vyzbrojení této lodě vlastními moderními námořními stíhačkami.

Není přesně jasné, zda a jak by sítě 5G mohly ohrozit americké předsunuté jednotky v Evropě ale každopádně v případě přijetí a realizace tohoto zákona by to znamenalo velmi výrazné oslabení západoevropské části NATO jak v úderné kapacitě (F-35) tak i ve výzvědných operacích. Značné oslabení by to bylo i pro samotnou VB, neboť ta by se „nominálně“ stala „podřadnější“ silou v námořním letectvu vůči například takové Francii.

Analytici vidí tyto kroky USA jako součást boje současné administrativy s Čínou, potažmo koncernem Huawei, kdy je praktikována metoda cukru a biče. Na státy ochotné spolupracovat s Huawei je vyvíjen extrémní tlak a státy, které byť bezdůvodně Huawei odsoudily dostaly od USA prebendy či různé „morální“ odměny.

(Visited 117 times, 1 visits today)