Jak dnes potvrdila turecká agentura Anadolu, Turecko “může” v nejbližší době na základě vojenské dohody s vládou GNA poslat do Libye svoji armádu, aby odrazila současnou ofenzívu jednotek LNA polního maršála Haftara. Součástí dohody je též vymezení tzv. výhradních zón ekonomického vlivu mezi Libyí a Tureckem které “okupuje” významnou část středomořské ekonomické zóny EU – mimo jiné důsledné uplatnění domnělých práv by zamezilo Izraeli možnost vybudovat plynovod do Evropy.

všimněte si posunutí Kréty západně na “tureckých” mapách

Všeobecně se předpokládá, že Turecko hodlá v Libyi vybudovat významnou vojenskou základnu a část nákladů má financovat Katar. Turecké vojenské servery již začaly uvádět mapy Libye s potencionálními tureckými základnami.

Na současnou vojenskou spolupráci GNA s Tureckem reagoval silně zejména Egypt, který se velice obává navýšení vlivu skupiny Muslimského Bratrstva, které Egypt považuje za teroristickou organizaci podporovanou právě Tureckem. Egypt oznámil, že dodá LNA polního maršála Haftara blíže neurčený počet tanků ze zásob své armády a hrozí, že potopí a sestřelí jakékoliv turecké letadlo či loď, pokud se přiblíží libyjským břehům.

Americký prezident, tedy šéf země, jež Haftara vycvičila, chránila, dala mu americké občanství a poslala ho do Libye, nyní vyhlašuje proti LNA sankce a tím definitivně zajistí, že se Chalífa přimkne k Moskvě.

Tedy sečteno, po eskalaci v Sýrii hrozí v bezprostřední blízkosti hranic EU další vojenský konflikt, který by mohl rychle přejít v konflikt globální.

(Visited 142 times, 1 visits today)