Ještě nedozněla ozvěna varovných slov francouzského prezidenta a můžeme sledovat další rozklad NATO v přímém přenosu. Jak dnes zveřejnila agentura Reuters s odkazem na čtyři vysoké představitele Severoatlantické aliance, Turecko nařídilo svému velvyslanci u NATO aby nepodepsal plány na obranu Polska a baltských zemí, dokud nato neprohlásí jednotky YPG za teroristickou organizaci a neobdrží podporu v boji proti Kurdům. Vzhledem k pravidlům NATO, kde jakékoliv rozhodnutí musí schválit všichni členové, to znamená v podstatě zablokování jednotného obraného mechanismu pro případ ruského útoku na severovýchodní evropské země. Bez jednotného souhlasu musejí případnou obranu řešit Baltské země a Polsko bilaterálně s dalšími členy, což znamená, že nemusejí dostat vojenskou pomoc v případě útoku rychle.

„Oni (Turci) si berou bezpečnost východoevropských zemí jako své rukojmí..“ řekl Reuterovi vysoký diplomat NATO. Další představitel NATO nazval turecké jednání jako „rozbíječské“ zejména v době, kdy se snaží navenek ukázat jednotu po kritických slovech Donalda Trumpa. Mluvčí NATO Oana Lungescu na přímý dotaz reportérů se zmohla jen na opakování obvyklých frází o tom, jak „NATO má plány na obranu všech spojenců a závazek v oblasti bezpečnosti a zabezpečení všech spojenců je neochvějný“. Situace potvrzuje slova analytiků o krizi v NATO způsobené zejména členstvím politicky a ekonomicky nekompatibilních zemí. Turecko je členem NATO od roku 1952 a jeho členství znamenalo pro USA především předsunuté klíčové základny v blízkosti SSSR. Od těch časů se však Turecko stalo lokální mocností aspirující na vůdce islámského světa a NATO používá zejména k získání nejmodernějších zbrojních technologií.

Představitelé NATO stále doufají v nějaký kompromis, neboť věří, že i Turecko potřebuje souhlas NATO k projektům na modernizaci jeho armády a požaduje separátní plán, jak bude NATO bránit Turecko v případě napadení. Kompromis ovšem bude znamenat, že země NATO budou muset veřejně schválit genocidu kurdského národa a podpořit radikální džihádistické jednotky, které otevřeně páchají v severní Sýrii válečné zločiny, čímž mohou v budoucnosti riskovat například i trestní stíhání, pokud bude někdy vytvořen mezinárodní tribunál na potrestání zločinů v Sýrii.

(Visited 396 times, 1 visits today)