Nedávné zatčení jednoho z vysoce postavených velitelů teroristické organizace Islámský stát (IS), bývalého zástupce ministra obrany IS gruzínce Bar Šíšáního odhalilo vrchol ledovce ohledně velkého množství členů IS, kteří se více či méně anonymně ukrývají na Ukrajině.

Vyšetřování případu představitele IS Bar Šíšáního žijícího léta v klidu na Ukrajině poté, co předstíral svoji smrt při náletu v Sýrii odkryla laxnost ukrajinských úřadů a jejich toleranci vůči členům IS. Dle investigativního článku deníku Independent Šíšání žil víc e než dva roky v poklidu v okolí Kyjeva, a dokonce volně cestoval do své bývalé domoviny.

Bývalý velitel IS byl dokonce před zahájením své kariéry u IS zatčen na základě mezinárodního zatykače v ukrajinském městě Užhorod. Zatykač vydal Interpol na základě vyšetřování ruské tajné služby. Při zatčení měl Šíšání u sebe návody na výrobu bomb a fotografie mrtvol lidí, zřejmě popravených. Přesto nebyl nikdy vydán ukrajinskými úřady do Ruska, ale bylo mu dovoleno zřejmě díky úplatkům odcestovat zpět do Gruzie. Zajímavé je, že do případu propuštění teroristy byl namočen bývalý ukrajinský generální prokurátor Luštčenko, který je nyní velmi proslavený díky impeachmentu amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Je zřejmé, že informace o tom, že biometrické ukrajinské pasy s falešnou identitou se dostávají do rukou jak teroristů, tak kriminálních živlů, byly známé CIA a tato skutečnost kazila vztahy mezi Ukrajinou a USA. Falešný pas je za pomoci moderních metod zjistitelný ale originální pas vydaný státním úřadem na falešnou identitu je neodhalitelný.

Expertka na džihádismus z Harvardské Univerzity Věra Mironova tvrdí, že podobně jako Šíšání žijí na Ukrajině stovky bývalých členů IS. Využívají nejen rozsáhlé korupce a dostupnost snadno a levně získatelných ukrajinských pasů s falešnou identitou (které jim umožňují bezvízové cestování do EU) ale též určitou náklonost úřadů vůči čečenským džihádistům, kteří ve velkém počtu bojovali a bojují v rámci ukrajinských dobrovolnických jednotek proti proruským separatistům na východě země.

Ovšem počet členů IS žijících na Ukrajině není ten hlavní problém. Většina běžných členů IS prchajících ze Sýrie se zastaví a zůstane v Turecku, neboť tam jsou více v bezpečí, než kdyby pokračovali dále. „Ti, kteří mají kontakty a prostředky dostat se na Ukrajinu a žít zde pod falešnou identitou jsou „džihádistická elita“ a ti nejvíce nebezpeční“ říká expertka na islámský terorismus.

(Visited 254 times, 1 visits today)