Dle informací švédských médií, vrcholný irácký vládní představitel je vyšetřován pro zneužívání švédského sociálního systému. Současný irácký ministr obrany Najah al-Shammari, který je současně od roku 2015 nositelem švédského občanství, které obdržel po 6 letech ve Švédsku, pobírá stále v této zemi dávky sociální podpory od Swedish Social Insurance Agency (Försäkringskassan).

Společně s ministrem je vyšetřována i jeho manželka, taktéž za zneužívání sociálního systému a též za falešnou registraci místa trvalého pobytu a další podvodné jednání. Irácký vládní pár v žádosti o podporu například uvedl, že nemá žádné příjmy, ale dle iráckých novinářů patří k nejbohatším a nejvlivnějším lidem v zemi. Od švédských daňových poplatníků získává irácký ministr a jeho žena zhruba tisíc amerických dolarů měsíčně.

Dle policie se rodina iráckého ministra obrany vrací do Švédska jednou ročně na jeden týden, aby vytvořili zdání, že zde žijí a vyřídili si všechny doklady k podpoře. Jejich byt je ale pronajat někomu jinému.

(Visited 938 times, 1 visits today)