V souvislosti s tzv. americko-tureckým příměřím – neboli ultimátem severosyrským Kurdům, aby do 120 hodin opustili 30 km zónu u hranic s Tureckem, se nově objevují hrůzné detaily celkového plánu. Poměrně bez povšimnutí zůstal podivný tweet amerického prezidenta Trumpa, kde si nejdříve pochvaluje falešné informace o klidu zbraní mezi SDF a Turky aby následně sdělil, že “Kurdové osídlí nové území …a … zabezpečili jsme ropu”!!!

Následně přicházejí informace, že stažení amerických jednotek nebude tak úplné a v Sýrii zůstane určitý kontingent speciálních sil US Army aby “chránily” největší syrská ropná naleziště.

Tedy soudě dle dostupných informací a analýze deníku NYT, vše nasvědčuje tomu, že domluvený plán je takový: umožnit Turecku obsadit pohraniční zónu v severní Sýrii a umožnit mu tak vyhnat zde po staletí žijící Kurdy. Jako jakousi náhradu ale USA zvažují, že vyhnané Kurdy “přesídlí” právě do oblastí ropných nalezišť na jihovýchodě Sýrie v provincii Deir Ezzor a umožní jim zřejmě podílet se na ropných ziscích. Tímto dojde k zablokování postupu syrského režimu.

Z hlediska Stalinových plánovačů se toto řešení zdá výhodné. USA umožní provést Turecku požadovanou genocidu kurdského obyvatelstva a nebudou muset zavádět sankce vůči členské zemi NATO, či dokonce s ní válčit kvůli jakémusi cizímu nárůdku – mouřenín práci provedl – mouřenín může jít. Kurdové budou muset sice opustit oblast, kde staletí žili ale jako odměnu mohou zřejmě obsadit území, kde po staletí žili jenom Arabové a navíc dostanou příjmy z ropy. Že se místní obyvatelstvo, které dlouhodobě podporovalo IS, již nyní bouří proti jak SDF tak SAA – to nebude v tak rozsáhlé demografické revoluci problém – mohou odejít přece ke svým tureckým soudruhům. Navíc pro USA to má další výhody, zablokuje se větší propojení syrského režimu s Íránem a Sýrii se zamezí využívat zisky z nejbohatších ropných polí.

plánovaný pravděpodobný nový domov pro Kurdy

Bez boje to zřejmě nepůjde, ale určité skupiny jsou pravděpodobně rozhodnuty v tomto případě přesvědčit Donalda Trumpa aby schválil poskytnutí vojenského krytí nově přesídleným Kurdům v ropné oblasti Deir Ezzor. Vše bude garantovat NATO, které se již přihlásilo k podpoře turecké agrese v severní Sýrii:

Pokud bude tento plán realizovaný, bude znamenat největší přesuny celých národů a etnické čistky od stalinových dob.

(Visited 353 times, 1 visits today)