Vzhledem ke katastrofálním krokům amerického prezidenta Trumpa v Sýrii, které vedly k zahájení turecké agrese vůči Kurdům, v médiích zejména v Česku poněkud zapadla vnitropolitická situace v USA, která je ovšem přímou příčinou aktuálních událostí na Blízkém Východě. Prezident USA čelí historicky nebývalému politickému, mediálnímu a právnímu nátlaku, který přímo ovlivňuje jeho akceschopnost a úsudek. V podstatě část americké administrativy je v nevyhlášené vzpouře proti prezidentovi a útoky na něj míří dokonce i z nitra jeho vlastních tajných služeb.

Důvod snah o odvolání prezidenta Donalda Trumpa (impeachment) je všeobecně známá a není třeba se o tom dlouhodobě rozepisovat, vše je v médiích. Hlavní jeho údajná vinna má být, že sháněl kompromitující informace na jeho politického konkurenta a protikandidáta Joe Bidena od zahraničních státníků a požadoval po ukrajinském prezidentovi vyšetřování aktivit jeho syna Huntera. Nechme kongres USA ať si vyřeší, zda prezident může sháněk kompra na politické protivníky či je to vlastizrada, tak jak tvrdí Demokrati, a podívejme se na to, co média vesměs nepíší. Tedy na podstatu problému, tj. činnost rodiny Bidenových na Ukrajině.

Ukrajina je totiž naprosto klíčová země pro pochopení všech problémů, které prezident Trump vnitropoliticky má. Je to doslova bojiště a ukrajinští politici a ukrajinské úřady jsou používány k ovlivňování americké vnitřní politiky. Vše začalo již v roce 2002 kdy vznikla největší ukrajinská soukromá plynová společnost Burisma Holdings Limited se sídlem na Kypru. Tato firma je vlastněna ukrajinským oligarchou Mykolou Zlochevským, bývalým spolupracovníkem proruského prezidenta Janukovyče. Zlochevský za Janukovyče zastával mimo jiné funkci ministra životního prostředí i zástupce předsedy Národní bezpečnostní Rady Ukrajiny a evidentně tyto pozice využíval k tomu, aby jeho firma Burisma dostávala preferenčně potřebné licence k těžbě a obchodování se zemním plynem a k likvidaci konkurence. Burisma údajně kontrolovala až 30% ukrajinského plynu. Právě tento konflikt funkcí vedl zřejmě po majdanském převratu a útěku proruského prezidenta Janukovyče k vyšetřování jeho činnosti.

Na jaře 2014 generální prokurátor Ukrajiny zahájil vyšetřování společnosti Burisma a jejího majitele a z důvodu podezření z praní špinavých peněz byl ve Velké Británii zmrazen Zlochevského majetek ve výši 23,5 miliónů dolarů. Ve stejném čase, kdy VB blokuje majetek ukrajinského oligarchy žijícího v Monaku, zde vstupuje náhle do hry syn tehdejšího viceprezidenta USA Hunter Biden a bez jakékoliv předchozí zkušenosti s podobnou prací přijímá místo ve vedení firmy Burisma. Připomeňme, že oba Bidenové tvrdí, že žádné stíhání této firmy neprobíhalo, avšak minimálně na Ukrajině byla firma i její majitel vyšetřován a taktéž ve Velké Británii bylo vzneseno obvinění, že Zlochevský firmu vytuneloval a zmrazený majetek patří ukrajinskému lidu.

18 dubna 2014 se stává Hunter Bidem členem vedení Burisma Holdings Limited s platem přes 50 tisíc USD měsíčně a 22 dubna přijíždí jeho otec ve funkci amerického viceprezidenta a nabízí okamžitě 50 miliónů UDS jako pomoc nové ukrajinské vládě. Obamova administrativa dále zajišťuje Ukrajině 17,5 miliard USD půjčky od MMF.

Ovšem stávající generální prokurátor nevychází britské justici vstříc a Ukrajina nedodává VB potřebné dokumenty k obvinění majitele Burismy a tak britský soud v lednu 2015 ruší blokaci Zlochevského majetku. Na Ukrajině vyšetřování též nepokročilo a v únoru nastupuje nový generální prokurátor Viktor Šokin a ihned začne znovu vyšetřovat celý případ. Při nástupu je Šokin představen jako metla na korupčníky z časů Janukovyče. Koncem roku 2015 vyhrožuje viceprezident USA Joe Biden odvolávající se na prezidenta Obamu tím, že zablokuje 1 miliardu USD americké pomoci, pokud nebude prokurátor Šokin odvolán. Ve článku The Hill se tvrdí, že Šokin měl v plánu vyšetřovat i členy vedení firmy Burisma z podezření na maření spravedlnosti a dalších trestných činů. Ukrajinský prezident Porošenko počátkem roku 2016 prokurátora odvolává a Ukrajina dostává slíbenou pomoc.

Tím ale vše nekončí. Deník Novaja Gazeta publikoval dokumenty, dle kterých údajně na účet, kterým disponoval syn amerického viceprezidenta byla převedena v letech 2014/15 celková částka ve výši 3,4 miliónu USD. Deník tvrdí, že v těchto dokumentech ještě figuruje částka 1 miliónu EUR vyplacená bývalému polskému prezidentovi Aleksanderu Kwasniewskému. Proč není jasné.

Ovšem ani zde ukrajinská story Bidena staršího nekončí. Blíží se volby a Biden se setkává se členy ukrajinské vlády a poslanci a nabízí další americkou pomoc. Zcela náhodou ukrajinští činitelé se kterými přišel Biden do kontaktu, zveřejní kompromitující materiály a tajné účetnictví dalšího amerického „podnikatele“ Paula Manaforta – shodou okolností šéfa volební kampaně Donalda Trumpa. Tyto informace dostanou Manaforta nejdříve pryč z týmu Donalda Trumpa a pak do vězení.

Jeden z tehdejších Bidenových kontaktů, poslanec Leščenko pak kupodivu slouží jako hlavní informační zdroj soukromé firmy Fusion GPS, která je pověřena Demokraty k vyšetřování tzv. ruského ovlivňování voleb. Ukrajinský soud sice dokonce vydá rozhodnutí, že zveřejnění účetnictví Manaforta bylo protizákonné ale z Ukrajiny pak proudí mnoho dalších informací a důkazů o tom, že Rusko podporovalo Donalda Trumpa a ovlivňovalo volby. Veškeré tyto důkazy se však při americkém vyšetřování ukážou jako falešné či úmyslně zkreslující.

Celý problém je mnohem komplikovanější, pro zájemce zde je thread dalších informací od amerického novináře Jeffa Carlsona:

Jaký si má udělat čtenář závěr?

Ukrajina je vtažena mnohem hlouběji do americké vnitřní politiky, než jí bude v dalších letech příjemné. Je zřejmé, že se americký prezident pokoušel díky svému vlivu získat kompromitující materiály na svého protivníka Joe Bidena. Je však též jasné, že tento je namočen do špinavostí na Ukrajině snad ještě mnohem hlouběji a mimo získávání kompromateriálů je zde důvodné podezření, že buďto bránil svého syna před vyšetřováním či se dokonce přímo podílel na korupčním schématu ukrajinských oligarchů.

(Visited 107 times, 1 visits today)