Dle tureckých médií zahájila turecká armáda před několika minutami útok proti kurdským jednotkám SDF/YPG na území severní Sýrie. Erdogan: “zasypeme území východně od Eufratu fontánou míru”. Stíhačky F-16 druhé nejsilnější armády NATO nyní masivně bombardují cíle v Sýrii. Zasaženy dle svědectví jsou zejména města Tal Abyad a Rasulayn. Na několika místech kurdské jednotky YPG odpověděly údajně přeshraniční minometnou palbo na turecké města. Těžké turecké samohybné houfnice T-155 Fırtına rozmístěné na hranicích provádí dělostřeleckou přípravu.

Pozemní ofenzíva se očekává dnes v noci. Dle informací z Pentagonu nařídil americký prezident Donald Trump americkým vojákům, aby se do konfliktu nezapojovali, tedy pravděpodobně nebude ani zavedena bezletová zóna na ochranu civilistů. Tisíce civilistů dle svědků začalo prchat z bojových oblastí zasažených tureckými nálety.

Turecké účty na sociálních sítích jsou zahlceny oslavnými posty, média charakterizují zahájenou operaci jako největší od obsazení Kypru. Erdogan nařídil, aby všechny mešity po celém Turecku předčítaly nahlas verše kapitoly al-Fath z Koránu.

Jen si ještě připomeňme, že česká vláda ústy premiéra válečné tažení Erdogana podpořila a je tedy nepřímo zodpovědná za civilní oběti. Samo Turecko tvrdí, že šéf NATO Stoltenberg válečnou operaci Turecka taktéž podpořil.

Pravidelné updaty z války v severní Sýrii budeme sdílet na našem TW účtu.

(Visited 276 times, 1 visits today)