Mapka znázorňuje situaci v severní Sýrii večer po zahájení první fáze turecké pozemní operace proti Kurdům. Zhruba 25 tisíc členů Tureckem podporovaných syrských džihádistů (TSFSA) plus turecké speciální jednotky vstoupilo do Sýrie. Dle prvních informací byly turecké síly na několika místech odraženy. U města Tel Abyad se turecké síly přeskupily a po neúspěšném frontálním útoku se pokoušejí o obchvat města z několika směrů. Celá oblast se propadla do chaosu, desítky tisíc uprchlíků se snaží dostat z bojové zóny. Velká část prchá do iráckého Kurdistánu, nejvážnější situace se vyvíjí u města Kobane, kde asi tisíc civilistů prchá s dětmi na území americké vojenské základny, kde je stále blíže neurčený počet amerických vojáků.

Tato situace je potencionální PR katastrofa pro amerického prezidenta Trumpa. Může nařídit vojákům opustit civilisty ale tím by mohl ještě dále zhoršit své vyhlídky na znovuzvolení. Ovšem ochrana uprchlíků bude znamenat extrémní zátěž pro US jednotky a jejich přímé zatažení do konfliktu.

Jednotky YPG údajně podnikly několik omezených výpadů do Turecka. Vážná situace je též v táborech, kde jsou drženi bojovníci IS. Turecko se údajně pokusilo poškodit náletem tábor, kde jsou vězněni vůdci IS, s cílem buďto jim umožnit útěk a nebo rozpoutat chaos. Chaos již panuje v táboře Al-Hol camp, kde je vězněno přes 60 tisíc členů IS. Po odjezdu většiny stráží z řad SDF na frontu proti Turecku údajně část žen společně s mladíky IS přemohlo část zbylých strážných a nyní je drží jako rukojmí.

Z velení SDF zaznělo, že nyní mají jen dvě možnosti, co se zhruba 70-80 tisíci členy IS a jejich rodinami – všechny je zabít a nebo pustit.

Rychlé updaty a informace na našem Twitterovém účtě.

(Visited 199 times, 1 visits today)