Situace v severní Sýrii je po ohlášení ústupu amerických jednotek chaotická a nejasná. Stejně taková je i pozice USA, během noci přicházely další a další upřesňující informace ze strany americké armády, co to v podstatě znamená.

Zřejmě i Turecko je překvapeno rychlostí americké reakce, mimo další kumulace vojenských jednotek na hranicích se Sýrií a občasného přeshraničního ostřelování zatím invazi nepodniklo. Byly hlášeny nálety tureckého letectva, ovšem potvrdit se podařilo pouze nálet u hraničního přechodu Semelka a to na iráckém území. Vypadá to, že šlo spíše o varování, přes tento přechod se do severní Sýrie dostává většina zásob pro SDF i americké jednotky.

aktuální situace

Je ohlášen též přesun určitého množství jednotek SDF z jihu provincie Deir Ezzor a jednotky SDF/YPG opustily ropná pole Omar. Kurdové očekávaně začínají hledat spojence a jako první se objevují náznaky spojenectví se syrským prezidentem Assadem. Jsou též náznaky určité aktivity na straně syrského režimu, které by mohly souviset s přípravami na obsazení částí provincie Deir Ezzor nyní pod kontrolou SDF.

V samotných USA se zatím taktéž upřesňuje co se vlastně stalo. Zdá se, že i prezident Donald Trump začal lehce couvat a vydal několik silných varování vůči Turecku.

Pentagon též potvrdil, že Turecku byl zablokován přístup ke zpravodajským informacím, zamezena vzdušná koordinace a americká strana mu nepovolí využití syrského vzdušného prostoru – což by velice znesnadnilo turecký útok. Je ovšem otázkou, co by se stalo, pokud by turecké stíhačky opravdu začaly operovat nad územím SDF, to by po nich americké PVO začala střílet?

Ze strany USA lze tedy očekávat, že v případě reálných bojů, nebudou proti Turecku vojensky zasahovat a pravděpodobně bude mít turecké letectvo volný pohyb i přes výše uvedená varování. Je ovšem možné, že pokud dosáhnou civilní oběti určité výše, USA zavedou nějaké sankce vůči Turecku.

Hlavním výhercem je prozatím Rusko. V provincii Idlíb se očekává další ofenzíva SAA podpořené Ruskem. Bude usnadněna především zaneprázdněností Turecka v severní Sýrii a přesunem velké části džihádistických jednotek přes Turecko k útoku na kurdské oblasti – již jsou zaznamenány pohyby těchto jednotek včetně HTS. Taktéž jsou náznaky, že jednotky SAA včetně ruských speciálních sil, se chystají na obsazení města Manbij aby znemožnili jeho obsazení Turky.

Každopádně pokud se Turecko opravdu rozhodne postupovat razantně, celý región se zhroutí do nestability a propuknou boje v mnoha dalších oblastech. Předpovídáme opětovný vzestup IS, kam již začínají opětovně proudit saúdské peníze v reakci na íránské napadení – což lze vidět nyní na nepokojích v Iráku. Kurdové se mohou rozhodnout propustit velkou část bojovníku IS výměnou za jejich odchod do Iráku, kde by se mohli přidat na stranu protestujících.

(Visited 212 times, 1 visits today)