Při včerejším jednání v Soči si turecký prezident Erdogan a jeho ruský protějšek Putin rozdělili sféry vlivu v Sýrii a potvrdili to dohodou o porozumění.

Text dohody je zde:

Ve své podstatě se jedná o konec kurdského projektu samostatné Rojavy. Rusko Turecku přiznalo územní zisky v Sýrii zatím dosažené a celou oblast zarovnalo. Na zbytku území bude nasazena syrská armáda a ruské policejní jednotky. Všichni ozbrojenci SDF/YPG opustí 30 km příhraniční zónu a na jejich odzbrojení dohlédne ruská armáda. V praxi to bude znamenat, že zřejmě část SDF jednoduše přejde do stavů SAA. Turecko prodlouží klid zbraní o dalších 150 hodin a pokud dohoda bude dodržena, nebude dále obnovovat ofenzívu v severní Sýrii. Mapa výsledků dohody dle tureckých zdrojů:

Co zůstává otevřenou otázkou je uspořádání zbytku oblastí pod kontrolou SDF. Zřejmě půjde o postupný proces, některé oblasti zůstanou pod výhradní kontrolou YPG avšak celou vyšší správu bude postupně přebírat syrský režim. Dále není vyjasněn osud syrských ropných polí v Deir Ezzor. Určitá skupina v okolí prezidenta Trumpa se ho snaží přesvědčit, aby ponechal zhruba 400 vojáků kteří by zabránili převzetí ropných nalezišť SAA. Zde bude záležet na Kurdech zda budou tak naivní a skočí na další plytké garance USA, že je v této oblasti ochrání. Pravděpodobnější je, že tamní jednotky SDF se nyní budou chtít domluvit s Assadem a za politické ústupky mu pomoci ropná pole získat. Byť budou mít američtí vojáci letecké krytí USAF z Jordánska, bez pomoci SDF se nemohou dlouhodobě v oblasti udržet.

(Visited 331 times, 1 visits today)