“Nenechte se ukolébat neexistencí jakéhokoliv vyjádření ze strany izraelských vládních či armádních představitelů na Trumpovo “opuštění” spojeneckých Kurdů v severní Sýrii”, píše deník Jerusalem Post, “v Izraeli panují nyní velké obavy”. A tyto obavy nejsou jen kvůli “nenadálé” komplikaci pro Izrael klíčové schopnosti provádět údery k zadržování íránského vlivu v Sýrii ale především kvůli návratu termínu: “Izrael se může spolehnout jenom sám na sebe”.

Izrael vnímá rozhodnutí současné administrativy Donalda Trumpa jako sice “očekávané a nepřekvapivé” ale přesto velice závažné pro postavení této jediné demokratické země na Blízkém Východě a to zejména v kontextu současných íránských snah. Izrael očekával po prvotním poměrně vstřícnému přístupu Donalda Trumpa změnu chování USA od dob prezidenta Obamy, který výrazně poškodil americkou pozici v celé oblasti. Izraelci v podstatě mají obdobné obavy, které jsme zde v SM vyjádřili již v minulých analýzách a zamyšleních, tedy příklon Kurdů k Assadovi a pevnější propojení Sýrie s Íránem.

Izrael chápe vnitropolitickou situaci v USA ale považuje ústupky USA vůči Turecku jako počátek celkového stažení amerického vlivu z celé oblasti a tím nárůst vlivu Íránu. Jako za největší riziko ale mají ten fakt, že USA můžou díky vnitropolitické situaci a izolacionistické snaze přestat být spojeneckým garantem nejen pro Kurdy či Saúdy, ale i pro Izrael.

Izrael bude nucen tedy hledat další spojence a je nasnadě, že jediná seriózní mocnost v oblasti bude Rusko.

(Visited 340 times, 1 visits today)