Odpoledne dorazila informace, že po těžkých bojích s jednotkami Al Kaidy a Tureckem podporovanými džihádistickými skupinami obsadila Tygří jednotka SAA klíčový kontrolní bod al Nimr na dálnici M5 západně od města Chán Šajchůn.

kontrolní bod al Nimr v rukou SAA
kontrolní bod al Nimr v rukou SAA

Jedná se z hlediska assadova režimu o strategicky významný počin, neboť tímto byl zablokováno nejen zásobování a logistická podpora džihádistům stále držícím většinu města Chán Šajhchůn, ale především bylo znemožněno zřízení další turecké vojenské základny. Do oblasti na poslední chvíli směřovaly silné turecké vojenské konvoje vybavené těžkými zbraněmi, které by znemožnily uzavření obklíčení. Turecké vojenské konvoje nyní stojí – další postup je možný jen silou ale je zřejmé, že Turecko se “zatím” hodlá vyvarovat přímé konfrontace s Ruskem podporovanou SAA.

Turecký konvoj nedosáhl místa určení
vojenská situace v podvečer

Další informace přicházejí, že SAA hodlá během noci vstoupit do města Chán Šajchůn a začít vyčišťovací operaci. Informace ze strany rebelů naznačují, že odpor je v podstatě zlomen a většina džihádistů se nyní snaží uprchnout z obklíčení. Někteří hledají úkryt na turecké vojenské základně u města Morek jižně od Chán Šajchůnu – Rusko má údajně garantovat bezpečí tureckých vojáků, zda budou evakuováni či zde zůstanou, není jasné. Každopádně existenci turecké vojenské základny na území pod kontrolou Assada bude dost obtížné si představit.

(Visited 329 times, 1 visits today)