Zajímavý vývoj má kauza tzv. ruského ovlivňování voleb, kterou přes dva roky zkoumal americký zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller. Výsledek nesmírného úsilí prokázat napojení prezidenta Donalda Trumpa na Rusko nepřinesl žádné seriózní zjištění a obžalováno z trestných činů většinou vůbec nesouvisejících s Ruskem bylo jen několik amerických občanů. Mezi nimi byl i kdysi blízký spolupracovník Donalda Trumpa a jeho bývalý bezpečnostní poradce generál v.v. Michael Flynn. Muellerův tým při vyšetřování narazil na stopu, kdy Flynn se měl zúčastnit jakéhosi semináře v Británii kde se zúčastnila i jakási ruská občanka. Při hlubším prověřování detektivy se tehdy zjistilo, že Flynn nevyplnil správně dotazník o tom, že akceptoval v rámci své práce bezpečnostního konzultanta příjem jakési částky z Turecka. Flynn se tehdy dobrovolně přiznal k tomu, že „lhal“ byť tvrdil, že na něj FBI „ušila boudu“ a výměnou za nižší trest začal spolupracovat s týmem vyšetřovatele Roberta Muellera a měl následně několik „nepříjemných“ vyjádření o charakteru Donalda Trumpa.

Ovšem nyní situace kolem Flynna dále eskalovala. Jak píše CNN, žalobci americké prokuratury připravují změnu statutu Flynna v případě „zahraničního ovlivňování“ ze svědka na spolupachatele a konspirátora, neboť vyšetřovatelé údajně zjistili, že Flynn byl mnohem více zapojen do „tajné“ práce pro tureckou vládu, než bylo dříve známo.

Podle zjištění reportérů CNN se měl Flynn v roce 2016 údajně podílet na tajné placené práci pro turecký režim, jehož cílem bylo ovlivnit rozhodování amerických orgánů ve věci vydání či nevydání v Americe žijícího klerika Fethullaha Güllena, který je v Turecku stíhán za údajné plánování převratu. Dále prý americké úřady mají různorodé dokumenty o tajné turecké snaze ovlivňovat politiku USA vůči Turecku včetně komunikace a jednání s osobami Ekim Alptekin a Michael Flynn a to v době prezidentské kampaně. Mezi dokumenty je údajně i kontrakt mezi holandskou firmou Inovo BV obžalovaného lobbisty Alpktekina a Flynn Intel Group ve výši 600 tisíc USD na PR práce proti Güllenovi.

Více detailních informací o konspirační práci Michaela Flynna nebylo zveřejněno, ale z dostupných zdrojů to vypadá, že byl zapojen do tajné lobbistické operace turecké vlády s cílem ovlivnit nově zvoleného prezidenta USA aby jednal v prospěch Turecka a taktéž aby nová administrativa umožnila vydání Fethullaha Güllena k postihu Ankaře.

Proč je to zajímavé?

Výsledky práce tzv. zvláštního vyšetřovatele Robert Mueller ukazují především to, že se hlavně jednalo o hon na čarodějnice s jasným cílem najít doslova za každou cenu nějaké kompromitující informace na současného prezidenta Trumpa s cílem ho zbavit úřadu. To se nepodařilo. Ovšem celé vyšetřování a jeho dozvuky krásně odkryly systém fungování americké politiky založené na lobbystických vztazích. Tento polokorupční systém ovšem ovládá nejen USA ale většinu západních zemí. A nejedná se jen o okolí prezidenta či republikánů (mimochodem Flynn je registrovaný volič Demokratické strany) ale o celý systém politiky USA, která je skrz naskrz prolezlá lobbystickými firmami a profesionálním i ovlivňovači. Toto je nutné k uvědomění si rozhodování nejmocnějšího muže planety a zejména jeho často nepochopitelné postoje vůči Turecku. Je důvodné se domnívat, že lobbisté typu Flynna jsou stále v okolí Trumpa. Taktéž je ale třeba si uvědomit, že právě nečekané zvolení Trumpa prezidentem do jisté míry nasypalo písek do promazaného soukolí lobbystických firem inkasujících milióny nejen od zahraničních vlád ale i od soukromých firem a spousta z nich najednou přišla o práci.

(Visited 71 times, 1 visits today)