Když koncem června obsadily milice věrné “oficiální” libyjské vládě (GNA) strategické město Garyan jižně od Tripolis byl to nejenom velmi důležitý či dokonce “zásadní” obrat ve strategické situaci v občanské válce. Ukazuje se, že to byl též i velmi důležitý propagandistický čin. Jednotky LNA polního maršála Haftara průlom nečekaly a ve zmatku uprchly a tak nejenom, že na místě nechaly v místních nemocnicích desítky svých zraněných vojáků, kteří byli do jednoho následně povražděni přímo na nemocničních lůžkách milicemi GNA, ale též sklady plné výzbroje. Mimo bezpilotních letadel a moderních obrněných vozidel tak jednotky GNA ukořistily i 4 moderní protitankové střely americké výroby Javelin.

Javelin je přenosný protitankový raketový komplet středního dosahu s pasivním samonaváděcím zařízením a je znám tím, že dokáže zničit veškeré současné tanky dostupné na světových bojištích. Javelin patří mezi strategické zbraňové komplexy, které dodává USA pouze těm nejspolehlivějším spojencům a jeho prodej je velmi podrobně sledován. Existence těchto střel ve výzbroji jednotek LNA tak okamžitě podnítila spekulace o tom, kdo polního maršála Haftara přímo podporuje a především o tom, která země flagrantně porušuje rozhodnutí RB OSN o embargu na dodávky zbraní do Libye. První dohady ukazovaly především na UAE, které LNA podporují.

Nyní ovšem, jak oznámil deník The New York Times, vyšetřování Pentagonu ukázalo, že střely Javelin, které ukořistily milice GNA, byly prodány prvotně do Francie. O podpoře Francie, které se těší polní maršál Haftar, se ví delší dobu (při obraně města Garyan měli být přítomni i francouzští poradci) , ovšem dodávky strategického zbrojního materiálu a zejména flagrantní porušení zbrojního embarga OSN staví Francii do velmi špatného světla.

Více informací se deníku NYT z důvodu utajení nepodařilo v USA získat. Mluvčí francouzského ministerstva obrany pod tlakem amerického vyjádření přiznal, že střely byly francouzské avšak tvrdí, že byly poškozené, nefunkční a ve skladu očekávaly převoz k likvidaci. Dále Francouzi tvrdí, že střely nebyly ve výzbroji jednotek LNA ale sloužily jako ochrana jejich zpravodajských a protiteroristických jednotek. Nakolik potřebuje vyzvědač zbraň likvidující všechny současné tanky na bojišti neupřesnil.

Fakta ovšem ukazují, že Francie je do občanské války v Libyi zapojena mnohem více než oficiálně přiznává. Taktéž to ukazuje, jak propletená je mezinárodněpolitická situace zejména v severní Africe a na Blízkém východě. V Libyi tak proti sobě bojují proxy válku členové NATO Francie (LNA) proti Itálii a Turecku (GNA) za nejasné podpory velmocí USA a Ruska (LNA). Zejména Turecko stojí před rozhodnutím, zda své jednotky v Libyi posílí ze zpravodajských specialistů a výcvikových skupin na regulérní pozemní armádu, jak po nich požaduje libyjská vláda a konflikt tak může lehce eskalovat do mezinárodního rozměru.

(Visited 215 times, 1 visits today)