Speciální jednotka italské policie při vyšetřování skupiny italských neofašistů pomáhajících ukrajinským dobrovolnickým jednotkám proti proruským separatistům na východní Ukrajině narazila na rozsáhlý vojenský arzenál. Největší překvapení byla francouzská střela vzduch-vzduch typu Matra Super 530F. Střela byla dle odborníků plně funkční, pouze neobsahovala nálož, což však pro znalce nebyl problém.

Nalezená střela byla dle sériového čísla prodána oficiálně do Kataru. Neonacisté z okruhu tzv. ultras (fanoušků) turínského Juventusu se jí údajně, dle tvrzení italských médií pokoušeli prodat za 470 tisíc EUR zahraničnímu subjektu, což prý měla být Libye.

Informace jsou přirozeně zatím nepotvrzené, ovšem jsou v zajímavém kontextu s italskou podporou tzv. oficiální libyjské vlády GNA. Itálie patří společně s Katarem, Tureckem a několika dalšími státy k hlavním podporovatelům právě GNA a milice podporující GNA z oblasti Misrata používají či minimálně donedávna používali letouny Mirage F1, do kterých je nalezená střela určena.

(Visited 264 times, 1 visits today)