Dle agentur France-Presse a Reuters oznámilo velení jednotek Spojených Arabských Emirátů (UAE) stažení svých vojenských sil z Jemenu, kde bojují na straně tzv. arabské koalice proti povstalcům z hnutí Ansar Allah (Hútiové).

Zatím není jasné, zda se jedná o kompletní změnu kurzu UAE či jde jen o částečné stažení. Každopádně jednotky UAE byly kompletně staženy z fronty v oblasti Marib a podstatně redukovány v oblasti Hodajda, což jsou klíčové lokality nutné pro ovládnutí povstaleckého centra Sanaa. Dále 75% důstojníků UAE opustilo logistickou základnu vojsk v Eritrei a značně se redukují počty vojáků v Adenu, který byl pod výlučnou kontrolou Emirátů.

Důvody stahování Emirátů z Jemenu nejsou zcela jasné. Může jít o nějakou formu nesouladu se Saúdskou Arábií o které zatím nevíme. Ovšem pravděpodobné je, že se Emiráty začaly obávat dalšího vývoje v oblasti a možného většího konfliktu s Íránem, ve kterém by preferovaly být neutrální.

UAE nikdy nechtěly vleklý konflikt v Jemenu. Jejich prvotní zájem při vstupu do války byl udržet kontrolu nad klíčovými ostrovy a pobřežními oblastmi a zničit základny Muslimského bratrstva. Poslední ofenzíva s podstatnou účastí jednotek UAE na přístav Hodajda byla dle analytiků jen snaha odejít z Jemenu vítězně.

Ministr zahraničí UAE Abdullah bin Zayed taktéž požádal Rusko o zprostředkování rozhovorů s Íránem a o předání zprávy do Teheránu, že Abu Dhabi nepodpoří žádnou válka proti Íránu.

Každopádně je zřejmé, že si ale Emiráty podrží kontrolu na jihu země a budou zřejmě nadále podporovat spřízněné milice v Jemenu.

(Visited 94 times, 1 visits today)