Turecká firma Turkish Aerospace (TUSAŞ), která doposud vyrábí klíčovou střední část trupu stíhačky F-35, oznámila, že na pařížském leteckém veletrhu International Paris Airshow představí poprvé nový typ turecké stíhačky 5té generace. Představen dle všeho bude jen model a případně i další technické informace dosud neznámé. Dle zveřejněného obrázku to vypadá, že trup nové turecké stíhačky bude více vycházet z ruského stroje SU-57 než ze stroje F-35. To by naznačovalo zapojení Ruska do vývoje a výroby turecké stíhačky, jak již dříve prezident Erdogan vyhrožoval v reakci na vyloučení Turecka z projektu F-35, z důvodu zakoupení ruského systému PVO S-400.

Zda se nejedná jen o mediální reakci na aktuální Americko-Turecké problémy ohledně nákupu ruského systému, či zda jde opravdu projekt v nějaké fázi reálné přípravy nelze říci. Letečtí odborníci tvrdí, že vyspělý turecký letecký průmysl je teoreticky schopen vyrábět stíhačky 5té generace ale Turecko samotné nemá finanční prostředky a některé technologie. Ovšem dostatek financí je schopen dodat turecký spojenec Katar a technologie může poskytnout Rusko, výměnou za pomoc s vývojem stroje SU-57, který se potýká s řadou problémů a zejména též s nedostatkem financí.

Pokud by se projekt nové turecké stíhačky realizoval, zařadilo by se Turecko mezi pouhé tři země, které jsou schopny takto náročný letoun vyrobit – USA, Rusko a Čínu

(Visited 116 times, 1 visits today)