Když v roce 2018 americký prezident Donald Trump navrhl vypovězení tzv. íránské jaderné dohody, kterou v roce 2015 podepsal s Íránem jeho předchůdce Barak Obama, jako hlavní důvod uvedl, že tato smlouva umožnila Íránu zvýšit vojenský rozpočet. Novináři deníku Washington Post Salvador Rizzo a Meg Kelly se dotazovali Bílého Domu na zdroj těchto informací a jako odpověď byli odkázáni na články nezávislého íránského aktivisty a novináře Heshmata Alaviho zveřejňované v magazínech Forbes, Daily Caller nebo Diplomat.

Heshmat Alavi publikoval zejména v amerických konzervativních médiích velké množství kritických článků, kde zasvěceně rozebíral zdroje financování íránského vojenského rozpočtu, kritizoval íránskou ekonomiku či politickou situaci. Během času si tento íránský protivládní aktivista získal mezi novináři a šéfredaktory západních médií renomé kvalitního komentátora a jeho analýzy a články byly údajně jeden z hlavních důvodů proč se Bílý Dům rozhodl nakonec íránskou jadernou dohodu vypovědět a slouží jako jedno z důležitých odůvodnění.

Vše vypadalo tak, že aktivistická a nezávislá kvalitní novinářská práce stála opět na straně dobra a varovala svět před hrozbou íránského režimu. Až na to, že osoba jménem Heshmat Alavi pravděpodobně vůbec neexistuje.

Dle zjištění časopisu The Intercept je osoba pod jménem Heshmat Alavi propagandistická operace, kterou řídí z tajné albánské základny tři členové mediálního oddělení nechvalně známé íránské marxistické protivládní „teroristické“ skupiny „Lidoví mudžáhedíni „ (mojāhedin-e khalq-e irān – MEK).

„Heshmat Alavi je osoba kterou provozují lidé z politického křídla MEK“ říká Hassan Heyrani, vysoký přeběhlík z této organizace, který je seznámen s pozadím celého případu. „Oni napíší cokoliv, co jim velení MEK nařídí a použijí toto jméno jako legendu, aby propagandistické články umístili v médiích – tato osoba není reálný člověk“. Vše je řízeno operativci z tajné základny MEK v Albánii a články vydávané po jménem aktivisty, který sám sebe označuje jako aktivisty s „vášní pro rovná práva“ mají zřetelný nádech přízně pro v Íránu velmi nepopulární opoziční MEK.

O rozsáhlé tajné základně MEK v Albánii jsme se zmínili již na našem FB. Různé zdroje naznačují, že se jedná o komplex cvičící nejen bojovníky pro svržení současného režimu v Íránu ale i o výcvik teroristů, kteří mohou ohrozit celý Balkán. Informace, že je zde umístěna i tzv. trollí farma pracující zejména na sociálních sítích, se objevily již dříve.

Celý případ je zajímavý především tím, že se ukazuje, jak je problém tzv. Fake News mnohem hlubší, než by se zdálo a jak jsou tzv. mainstreamová média těžce zranitelná a lehce ovlivnitelná sofistikovanou profesionálně připravenou propagandou, zejména pokud vyhovuje záměrům vlastníků a šéfredaktorů. Jedná se o mnohem nebezpečnější operace, neboť tzv. mainstreamová média i přes prokazatelné problémy stále ovlivňují názory velké části obyvatelstva.

A případ to není nový, stačí si připomenout podobnou operaci ze stejné oblasti, která předcházela americkému napadení Iráku. Zde došlo k šíření falešných informací o tom, že tehdejší irácký režim vlastní a vyvíjí zbraně hromadného ničení a tyto informace byly použity k ospravedlnění následné americké invaze. Z nově získaných svědectví je zřejmé, že zejména americké a britské tajné služby freneticky hledaly jakékoliv, byť i bizarní informace, které by tehdejší oficiální linii potvrdily. Podobnou aktivitu „aktivisticky“ prováděla i velká část médií. Je zřejmé ze známých faktů, že minimálně část informací o saddámově vlastnictví ZHN pocházela od íránské tajné služby, která je šířila pomocí svých agentů mezi iráckými emigranty. Cílem Íránců bylo samozřejmě zbavit se svého úhlavního nepřítele v nacionálněsocialistickém iráckém režimu, a to se jim nepochybně podařilo. Jsou dvě varianty vysvětlení a obě jsou špatné znamení pro demokracii a svobodu. Mainstreamová média jsou náchylná šířit Fake News, pokud to zapadá do tzv. oficiálního názoru – tedy pokud je informace v rozporu, budou jí více zkoumat, pokud není, je pravděpodobné, že falešné informace pustí k lidem. Anebo druhá varianta – Mainstreamová média šíří Fake News z aktivistických důvodů s cílem podpořit oficiální politiku a získat tak odměnu v podobě například státních zakázek na inzerci apod. A nakonec je možná kombinace obou výše uvedených důvodů.

Zdroj:

(Visited 100 times, 1 visits today)