Posádka speciálního plavidla Coastal Ace, která jako první reagovala na volání MayDay tankeru Kokuka Courageous, oznámila kapitánovi plavidla podezřelý objekt na trupu lodi a ten z těchto důvodů nařídil evakuaci všech členů na palubě. Později americký pozorovací letoun P-8 natočil rychlý člun Íránských revolučních gard jak tento podezřelý objekt, který mohl být nevybuchlou přísavnou minou, sbírá.

Záběry zcela jasně naznačují zapojení Íránu do těchto útoků, minimálně tím, že zničil klíčové důkazy o původci. Jako nejpravděpodobnější se ukazuje nyní útok jemenských povstalců a snaha Iránu zakrýt stopy, neboť člun přijel k tankeru zcela za světla kolem 4 hodiny odpolední, když byla napadená loď již pod kontrolou nejen médií.

Je možné, že Íránci nyní přijdou s nějakým jiným vysvětlením ale to již bude těžko uvěřitelné. Umístění přísavných min nad čárou ponoru též naznačuje, že útok neměl způsobit potopení plavidla ale spíš fungovat jako výhrůžka.

Celá situace je poměrně absurdní pokud by se mělo jednat o tajnou operaci, člun byl plný lidí na takovou nebezpečnou misi jako je zničení nevybuchlé miny a za plného světla byl prokazatelně dohledatelný. Možná se jednalo o běžnou pobřežní jednotku, která byla v oblasti dostala příkaz, který se neodmítá.

Z hlediska Íránu by napadení “japonských” tankerů v době návštěvy japonského premiéra bylo kontraproduktivní ale je třeba si uvědomit, že celá oblast je plná nejrůznějších milicí a povstaleckých bojůvek podporovaných a kvalitně vyzbrojených mezinárodními aktéry konfliktu, kteří sice slouží svým sponzorům ale zároveň jednají často naprosto nezávisle a zdánlivě iracionálně, neboť hájí též své úzké zájmy.

(Visited 282 times, 1 visits today)