Saúdská Arábie dnes oznámila, že klíčová přečerpávací stanice na páteřním west-east ropovodu byla napadena útokem sebevražedných drónů naložených výbušninami. Útok na ropný HUB nedaleko saúdskoarabského města Yanbu způsobil údajně požár a ropovod je z důvodu opravy vyřazen z provozu. Není jasné, kdo dróny použil, předpokládá se, že se jedná zřejmě o akci speciálního komanda jemenských Hútiú ve spolupráci s íránskou tajnou službou. Tento ropovod je páteřní a klíčové zařízení k zajištění přepravy saúdskoarabské ropy na světové trhy.

Útok na ropovod proběhl pouze dva dny po té, co na ropném terminálu v malém Emirátu Fudžajra bylo vážně poškozeno několik tankerů zatím neznámým způsobem. Spekuluje se o útoku podmořských drónů či akci místní sabotážní skupiny napojené na Írán.

Oba útoky zřejmě souvisí a dají se chápat jako vzkaz Emirátům a Saúdské Arábii a potažmo USA: “vaše peníze nejsou v bezpečí.. a za případný útok na Írán tvrdě zaplatíte”. Útoky jsou zatím řídké ale naznačují, kterým směrem by se vydala případná eskalace bezpečnostní situace v perském zálivu. Rozpoutání většího konfliktu by zcela jistě zkomplikovalo či dokonce znemožnilo dodávky většiny světové ropy koncovým zákazníkům. Ukazuje se, že porážka Íránu nebude jednoduchá jak si mnozí představují. Již jenom navýšení asymetrických útoků na saúdskoarabské transportní ropné huby by mohlo znamenat ekonomický kolaps velké části světa závislého na arabské ropě.

(Visited 242 times, 1 visits today)