Australská firma DefendTex předvedla na zbrojním veletrhu SOFIC 19 unikátní drón DRONE-40. Jedná se v podstatě o 40mm munici vybavenou vyklápěcími rotory a programovatelnou naváděcí elektronikou. Drón (střela) se jednoduše odpaluje z běžného ručního odpalovacího zařízení podobně jako protipěchotní granáty a po dosažení navolené výšky se aktivují rotory, které potom automaticky přenesou střelu k cíli po předem naprogramované dráze.

odpalovací zařízení

Drón umožňuje cca 12 minut letu, což v praxi znamená dle sdělení firmy dosah asi 10 km při rychlosti 20 m/s. Hlavice může obsahovat jak kameru pro pozorovací činnost tak protipancéřovou střelu, HE fragmentační střelu pro ničení živé síly, zápalné hlavice, kouřové či osvětlovací granáty a pod.

Vystřelený drón může být použitý individuálně k útoku na předem naprogramované souřadnice a nebo zaútočit v tzv. roji, kdy jednotlivé dróny mohou čekat ve vzduchu až jich bude dostatek a pak zaútočí všichni najednou. Systém údajně umožňuje též vystřelit nejdříve “velící” drón, který bude například sledovat silniční komunikaci a v případě nepřátelské kolony dá povel ostatním k útoku.

DRONE-40

Útoky tzv. rojů (swarm) drónů jsou velmi nebezpečnou formou útoku, proti které neexistuje téměř obrana. Jako první tuto formu realizovala syrská odnož Al-Kaidy při útocích proti ruské letecké základně v provincii Latakia. Kvalitní protivzdušná obrana dokázala tehdy sestřelit většinu útočících drónů, které předělali specialisté, zřejmě původně pracující pro IS, z běžných komerčně prodávaných “hraček”. Nicméně při útoku velkého množství této levné “okřídlené” munice dojde dříve či později k přetížení systémů PVO a při opakovaném použití i k vyčerpání jejich zdrojů.

Automatizace levných bojových prostředků a používání jejich velkého množství může být ve velmi blízké budoucnosti ta hlavní konkurenční výhoda, která může vyhrávat bojové střety.

(Visited 358 times, 1 visits today)