Turecko je zřejmě zaskočeno nečekaným úspěchem ofenzívy syrské armády v severní provincii Hama a Idlíb podporované ruským letectvem i poradci. Jak v pátek krátce oznámila agentura Anadolu, turecký ministr obrany Hulusi Akar požaduje zastavení operace SAA proti džihádistickým jednotkám. Akar zároveň přiznal, že dohody učiněné v Kazachstánu zaručují návrat SAA do tzv. demilitarizované zóny ale odmítá tzv. vojenské řešení. SAA za podpory Ruska nečekaně prolomila obranu džihádistických jednotek a obsadila několik klíčových měst v severní části syrské provincie Hama. Některé místní zdroje naznačují, že džihádistické jednotky rebelů, které přímo nepatří pod HTS, se vzdávají a SAA tak na mnohých místech obsadila území zcela bez boje.

Turecko odůvodňuje svůj požadavek humanitární katastrofou, kterou postup SAA údajně vyvolává. Analytici ovšem hovoří zejména o tom, že se zhoršuje „politická“ situace kolem tureckých základen, které jsou rozmístěny zejména v syrské provincii Idlíb. Turecké jednotky v oblasti totiž čelí protestům kvůli své nečinnosti, které jsou často násilné a které organizuje HTS požadující zásah turecké armády proti SAA. Zhoršení politické situace v provincii Idlíb ohrožuje následně přípravy Turecka na útok proti kurdským jednotkám SDF v severní Sýrii, neboť hlavní tíhu boje mají nést proturecké jednotky FSA, z nichž mnozí jsou nyní pohoršeni nečinností spojeneckého Turecka v boji proti syrskému režimu.

Syrská odnož Al-Kaidy, která je v podstatě hlavní silou v severní části syrské provincie Hama a Idlíb, se ovšem nechce vzdát bez boje. Z oblasti přicházejí záběry jednotek Al-Kaidy s ultramoderní západní výzbrojí a výstrojí. Obranu džihádistů proti ofenzívě SAA řídí zřejmě nejvyšší velení Al-Kaidy v Sýrii. Agentura ANNA zachytila přítomnost nejvyššího velitele Al-Kaidy v Sýrii nedaleko frontové linie:


al-Julani v severní Hama
lokalizace přítomnosti velitele Al-Kaidy dle ANNA

UPDATE: koncem víkendy přišly informace, že dělostřelecká příprava a letecké bombardování bylo dočasně pozastaveno zřejmě z důvodu přítomnosti vysoké turecké státní delegace u HTS.

(Visited 86 times, 1 visits today)