Několik účtů na sociálních sítích informovalo o tom, že v přístavu Tripolis se vykládá nákladní loď se zásilkou zbraní z Turecka, které byly ihned nasazeny na frontě proti jednotkám LNA polního maršála Haftara obléhající Tripolis. Informace o dodávce několika desítek moderních tureckých obrněných vozidel Kirpi II potvrdily i zdroje z libyjské vlády GNA. Obrněné vozidlo turecké výroby Kirpi má nejmodernější balistickou ochranu úrovně normy NATO STANAG 4569 Level 3, turecká dodávka obsahuje vozidla s dálkově ovládanou vnější výzbrojí a prostředky elektronického boje.
Turecko spolu s Katarem již delší dobu podporuje tzv. oficiální libyjskou vládu GNA a zejména složky Muslimského bratrstva a jejich milice. Nicméně se jedná o první jasně vyjádřenou podporu GNA. Pašerácká RoRo loď registrovaná v Moldavsku jménem Amazon ilegálně s falešnými informacemi převezla turecké obrněnce z přístavu Samsun do Tripolis.

RoRo Amazon

Součástí dodávky je i velké množství bulharských ručních zbraní, čtyřicet protiletadlových střel Stinger včetně 5 odpalovacích zařízení, protitankové střely a velké množství munice určených pro džihádistické milice podporující GNA.

Dodávky pro GNA
bulharské ruční zbraně pro GNA

Amazon provozovanána údajně tureckou společností AKDENİZ RORO SEA porušila nejen zbrojní embargo OSN, které zakazuje vývoz zbraní do Libye od roku 2011, ale zároveň se nějakým způsobem proplížila skrze kontroly řeckého námořnictva, které patroluje ve středozemním moři a snaží se zachytit pašerácké lodě dodávající zbraně na severní Kypr. Každopádně se jedná a o jasné sdělení Turecka, že nedovolí pád spřízněného režimu GNA v Libyi. Dle informací z Tripolis jsou již turecké obrněnce nasazeny na frontě do bojů proti LNA a ta rychlost naznačuje, že i osádky budou zřejmě buďto žoldnéři placení Katarem či přímo vycvičení turečtí specialisté.

Tato výzbroj může změnit rovnováhu sil zejména v okolí Tripolis a znemožnit či dokonce zcela odrazit jednotky LNA polního maršála Haftara.
Oficiální vstup zahraničního hráče do války v Libyi však zřejmě přinese reakci v navýšení podpory právě LNA. Mohutná turecká zbrojní dodávka do Libye přišla jen pár týdnů po vyjádření podpory amerického prezidenta Trumpa právě polnímu maršálovi Haftarovi nepochybně dále zhorší vztahy mezi oběma zeměmi, nepočítaje již ani nové Erdoganovo prohlášení, že po dodávce ruského systému PVO S-400 plánuje Turecko společnou výrobu systému S-500 s Ruskem.

(Visited 386 times, 1 visits today)