V rozhovoru se serverem Bloomberg ruský zplnomocněnec pro Libyi potvrdil, že vojenská situace v Libyi se dostala do patové situace. “Bylo absolutně předvídatelné, že Haftar bude zastaven,” říká Lev Dengov a dodává, že očekává vleklý konflikt. Dále tvrdí: “Polní maršál Haftar jako vůdce není schopen ovládnout Tripolis, to již je naprosto jasné.”

Vojenská situace naznačuje, že GNA je citlivá k dobře naplánovaným a provedeným operacím. LNA ovšem na tom není o mnoho lépe, většina jejich bojovníků jsou špatně organizované milice nesmyslně plýtvající lidské a materiální zdroje v nepromyšlených výpadech a bezvýznamném dobývání nedůležitých objektů. V podstatě celá situace závisí na tom kdo kontroluje město Azízíja ležící přes 40 km jihozápadně od Tripolisu, které tvoří hlavní zásobovací linii pro LNA. Haftar tuto oblast ztratil a tím přišel o šanci úspěšně dokončit ofenzívu na Tripolis. LNA též není schopna dokončit klešťový obchvat směrem k moři a v liniích Wadi Rabi a Ain Zara a odříznout tak Tripolis od podpory hardcore džihádistů z Misraty, kteří kladou největší odpor.

Dle analytiků na patové situaci nic nezmění ani otevřené dodávky moderních zbraní z Turecka pro GNA a na straně druhé ani dodávky čínských střel Blue Arrow či obrněnců pro LNA z Emirátů. Obě strany odmítají jednat o příměří a snaha GNA kontrolující libyjskou národní banku odříznout Haftara od finančních prostředků může naopak vyvolat protiakci, kdy LNA zablokuje celý ropný průmysl země.

Ruský zplnomocněnec dodává: “konflikt v Libyi bude pokračovat, dokud se neobjeví vůdce schopný vojensky sjednotit zemi, kdyby to měl být Haftar, už by Tripolis ovládl a to bez boje.”

situace na jihu Tripolis
(Visited 130 times, 1 visits today)