Bojiště jižní Ukrajiny je stále více podobné pozičním bojům, které známe např. ze Sýrie. Zejména ukrajinské síly používají tzv. opotřebovávací taktiku vůči separatistickým pozicím. Zaznamenali jsme časté ostřelování pozic tzv. opolčenců řízenými i neřízenými protitankovými střelami ale i extenzivní využívání komerčních i vojenských drónů k napadání pozic a řízení palby dalekonosného dělostřelectva. Tento typ bojové aktivity přináší výhody spíše ukrajinské straně, neboť proruští povstalci mají omezené zdroje a Rusko nedovoluje větší bojové odvetné aktivity z důvodů mezinárodního tlaku. Rusko je přirozeně připraveno reagovat na jakoukoliv větší ofenzívu ukrajinské armády ale drobné šarvátky jdou k tíži povstaleckých sil. Ukrajina hlásí ztráty každý týden, ztráty z řad separatistů neznáme, pravděpodobně budou minimálně stejné či dokonce vyšší. Cíl ukrajinské taktiky je zřejmě vyčerpání lidských zdrojů separatistů, neboť příliv dobrovolníků slábne, místní jsou unaveni a k financování žoldnéřů nebudou prostředky věčně.

Níže několik záběrů z drónů ukrajinské jednotky K-2, která se zaměřuje na napadání zásobovacích vozidel které přijíždějí na přední separatistické pozice.

Část blízkého okolí frontové línie je v důsledku neustálého ostřelování neobyvatelná, přesto díky skutečnosti, že fronta vede v podstatě urbanizovanými oblastmi, žije v místech bojů několik tisíc lidí, kteří zřejmě nemají kam jít. Níže pár aktuálních foto z Doněcka.

známé letiště dnes
sídliště v ulici “Vzletnaja”
pohled ze sídliště

Mapa vojenských základen východní Ukrajiny:

(Visited 274 times, 1 visits today)