Celkem 112 teroristických útoků bylo zrealizováno v západních zemích během posledních 15 let – tvrdí ve své správě Holandská tajná služba AIVD. Analýza dále tvrdí, že třetina těchto útoků proběhla v posledních 5 letech a silně koreluje s vzestupem tzv. Islámského státu (IS). Celkem 14 západních států bylo postiženo terorismem ale přes 70 % útoků se odehrálo jen ve 4 zemích: Francii, USA, Velké Británii a Německu. 76 % útoků bylo úspěšných – tedy vedly ke ztrátám na životech či škodám. Úspěšnost teroristických útoků se za posledních 5 let zvedla na 84 %, 12 % útoků vedlo ke značným ztrátám na životech více než 50 lidí.

V naprosté většině byly teroristické útoky na Západě nařízeny buďto Al-Kaidou nebo IS. 41 % teroristických útoků bylo provedeno nožem či jinou bodnou zbraní. Výbušniny byly více používány v prvních 10 letech sledovaného období ale v posledních 5 letech jejich používání pokleslo. Útoky byly provedeny na veřejných místech s omezenou bezpečnostní službou. Teroristé ale útočili jen 6krát na veřejné masové akce: Bostonský maratón, ohňostroj v Nice, závody v USA a třikrát Vánoční trhy. 36 % útoků byl proveden na uniformované příslušníky bezpečnostních sborů a tyto činy vykazují nárůst.

AIVD zavedla též novou kategorii teroristických útoků identifikovanou jako proti „rouhání“. Cílem těchto útoků jsou lidé o kterých se teroristé domnívají, že uráží Islám. První teroristický útok této kategorie je dle AIVD vražda holandského politika Theo van Gogh v roce 2004. Většina těchto útoků byla provedena v souvislosti se zobrazováním Proroka.

(Visited 110 times, 1 visits today)