V Súdánu právě proběhl (probíhá) vojenský převrat namíření proti prezidentu Omaru Al-Bašírovi. Moci se chopily armádní složky které vyhlásili vládu “vojenské rady” – prezident A-Bašír oznámil či byl donucen oznámit odstoupení. Letiště v Chartúmu je uzavřeno, stejně tak je zastaveno vysílání veškerých médií jako je televize, rozhlas a vypnut internet. Vojáci masivně zatýkají politické spojence bývalého prezidenta. Zatčeni byli mimo jiné súdánský viceprezident a ministr obrany a obžalováni z genocidy v Darfúru.

Zdá se, že ani zapojení minimálně 500 set ruských žoldnéřů firmy Wagner, kteří měli chránit prezidenta Omara Al-Bašíra, nezabránilo jeho svržení. Prezidentův osud není přesně jasný, neví se zda byl zatčen či je někde schovaný pod ochranou ruských žoldáků. Dle svědků žádné velké boje neprobíhají, jsou zaznamenány občasné výstřely či střelba do demonstrantů, kteří oslavují pád diktátora, ale odstřelovači byli ihned zlikvidování armádou. (UPDATE: prezident Al-Bašír byl zatčen stejně jako celá jeho rodina).

Ačkoliv výsledek převratu není definitivní, zdá se, že jde o velký úder ruským snahám o kontrolu této oblasti. Rusko mělo tradičně silné vazby v Súdánu a svržený prezident měl být první arabský vládce, který obdrží ruské stíhačky SU-35. Protesty proti vládě Al-Bašíra trvaly již nějakou dobu a Rusko s pokusem o převrat počítalo, tomu nasvědčuje i přítomnost zmiňovaných ruských žoldnéřů, kteří mimo ochrany hlavy státu měli údajně plnit úkoly při likvidaci opozice.

(Visited 199 times, 1 visits today)