Dle kuvajtského deníku Al Jarida byl velitel Islamic Republic of Iran Air Force (IRIAF), brigádní generál Farzad Ismaili vyhozen íránským vůdcem Ájatolláhem Alí Chameneí kvůli tomu, že utajoval před vedením islámské republiky narušení íránského vzdušného prostoru izraelskými stroji F-35 v březnu 2018. Deník tvrdí, že složky íránských tajných služeb a Republikánské Gardy vyšetřují incident, při kterém údajně izraelské letouny F-35 pronikly nepozorovaně do íránského vzdušného prostoru a blíže neurčený čas operovaly nad Teheránem, Karajakem, Isfahánem, Širazem a Bandar Abbas, kde sbíraly informace o íránských vojenských instalacích.

List dále tvrdí, že íránské systémy PVO nedetekovaly přílet a odlet izraelských strojů a Ismaili prý selhání tajil před vrchním velením, aby se chránil před zlobou za nedostatky v systému obrany. Podle íránské tajné služby prý izraelské stroje testovaly schopnost proniknout íránskou obranou a zaútočit na klíčová místa jako jsou jaderná zařízení. Ájatolláh Chameneí prý nyní podezřívá Rusko ze spolupráce s Izraelem s tím, že Rusko údajně dodalo Izraelcům klíčové parametry a kódy k ruským radarovým systémům.

Poznámka SM: Informace je nepotvrzená a pravděpodobně je to tzv. Fake News – je velice nepravděpodobné, že by Izrael riskoval své nejmodernější stroje s posádkou pro běžný sběr špionážních dat. Informaci přinášíme pro zajímavost a též pro to, že může obsahovat zrnko pravdy. Velitel íránského letectva byl opravdu vyhozen a v květnu 2018 nahrazen generálem Alireza Sabahi-Fard. Je též známo, že Izrael provádí intenzivní špionážní operace proti Íránu a průnik výzvědných strojů do íránského vzdušného prostoru nelze vyloučit, ba lze to považovat za velmi pravděpodobné. Nicméně pokud se něco podobného událo, lze téměř s jistotou tvrdit, že stoje byly bezpilotní izraelské dróny (UAV) nejmodernější konstrukce, které mají ještě lepší stealth charakteristiky než F-35.

(Visited 305 times, 1 visits today)