Některé informace hovoří o tom, že první komponenty objednaného systému S-400 již dorazily do Turecka a přípravné práce na instalace již začaly. V této souvislosti se očekává odmítnutí již po několikáté prodloužené americké nabídky na prodej systému PVO Patriot a vyhlášení nějaké formy zbrojního embarga USA na Turecko a definitivní zastavení dodávek letounů F-35. Turecko ústy svého prezidenta opakovaně odmítlo požadavky na zastavení nákupu systému S-400 z Ruska a pohrozilo, že v případě nedodání letounů F-35 nakoupí stroje jinde.

Turecká státní média a média napojená na okolí prezidenta Erdogana začala s mediální přípravou – v denících a ve vysílání se objevily první srovnávací testy amerických letounů F-35 a ruských stíhaček SU-57, což naznačuje co bude alternativou tureckých F-35.

Analytici ovšem tvrdí, že Turecko v současnosti nemá prostředky na financování všech objednaných 100 kusů stíhaček F-35 a tudíž by Turecko muselo objednávku stejně zrušit. Rusko taktéž hledá partnera pro nedokončený vývoj letadel SU-57 a poměrně vyspělý turecký letecký průmysl, který bude zbaven podílu na výrobě F-35 se nabízí jako ideální partner pro Rusko.

(Visited 605 times, 1 visits today)