Jeden z muslimských teroristů, kteří provedli bombový útok na křesťanské kostely a hotely na Srí Lance během velikonoční neděle vystudoval Vysokou školu ve Velké Británii a následně absolvoval postgraduální studium v Austrálii – tvrdí BBC. Srílanská policie identifikovala osm z devíti islámských teroristů, kteří zabili více než 359 lidí v údajné odvetě za teroristický útok proti mešitám na Novém Zélandě.

Dle sdělení policie patří většina z islámských teroristů do velmi dobře ekonomicky situované vrstvy s kvalitním – většinou západním vzděláním. K útoku se přihlásil IS, který tvrzení podpořil předem nahraným prohlášením útočníků, mezi nimiž byl identifikován i jeden z vůdců místní muslimské komunity.

Indické úřady mezitím potvrdily, že srílanské bezpečnostní orgány předem varovaly, neboť tajná služba získala informace o připravovaném teroristickém činu z výslechu zajatého člena IS. Srí Lance se velké teroristické útoky prováděné muslimy zatím v podstatě vyhýbaly, zřejmě proto, že země byla poměrně tolerantní k náborové činnosti IS na svém území – v roce 2012 byli (pouze) vyhoštěni pákistánští diplomaté, kteří za peníze ze Saúdské Arábie verbovali členy IS.

(Visited 173 times, 1 visits today)