Války na Blízkém východě a v Africe vždy lákají nejrůznější dobrodruhy a žoldnéře. Libyjská televizní stanice blízká LNA přinesla informace o tom. že na straně “oficiální” libyjské vlády létají najmutí zahraniční piloti, kteří ve stíhačkách Mirage F1 a dalších strojích bombardují postupující jednotky polního maršála Haftara u Tripolis.

Jedním z nich má být americký pilot Frederick Joseph Schroeder a televize přinesla autentické záběry Američana v koptitu libyjské Mirage.

Není potvrzeno, zda záběry libyjské televize pocházejí ze současnosti a že americký pilot se podílí na bojových operací proti jednotkám LNA. Nicméně Američan jménem Frederick Joseph Schroeder byl najmut v roce 2015 spolu s jistým jihoafričanem a pravděpodobně dalším personálem (jako například kolumbijští technici) katarskou společností, aby pilotoval na letecké základně Misrata přeživší stíhačky Mirage F1. Jak se píše zde v tomto článku z roku 2015, Schroeder vlastní pouze civilní pilotní průkaz na dopravní letadlo (který mu byl údajně zrušen) a jak sám tvrdí, manuály stíhačky Mirage si stáhnul z internetu. Plat dostává z Kataru a dle vlastních tehdejších slov měl bombardovat hlavně Al Kaidu a IS. Nicméně stroje na kterých létá podléhají milicím Fajr, které patří k islamistickým radikálům napojených na Muslimské bratrstvo a financovaných z Turecka a Kataru.

(Visited 396 times, 1 visits today)