Dle informací ze sociálních sítí jednotky LNA polního maršála Haftara sestřelily včera večer poslední funkční stroj Mirage F1 libyjské vlády (GNA). Letoun pilotovaný pravděpodobně najatým zahraničním žoldnéřem s iniciálami B.R. původem z Ekvádoru, prováděl bombardování letecké základny LNA al-Watiyah.

Oficiální libyjská vláda GNA měla ve své výzbroji původně dva stroje Mirage F1 z řad kaddáfího letectva, které před začátkem občanské války v roce 2011 přelétly na Maltu. Oba stroje se podařilo za pomoci ukrajinských techniků udržet v provozu a za pomoci najatých zahraničních žoldnéřů placených z Kataru používat v boji proti IS a LNA – jedna Mirage byla sestřelena již v roce 2016 IS a portugalský žoldnéř zahynul. GNA dle nepotvrzených údajů stále disponuje na letecké základně Mistrata 2 letouny MiG-23ML, 1 MiG-25, 5 G-2 Galeb, a asi 9 až 13 L-39 Albatros a 8 vrtulníků Mi-24.

Původní dvě Mirage F1 GNA
Sestřelená Mirage F1
Sestřelená Mirage F1

UPDATE!: Některé informace naznačují, že sestřelený letoun Mirage F1 u základny al-Watiyah je ve skutečnosti jeden ze dvou strojů LNA a tedy nikoliv GNA. Žoldnéřský pilot dříve létající s tímto strojem je údajně v USA a v pořádku. Poslední stroj GNA je údajně dle neověřených informací “uzemněn” na základně Misrata z důvodu nedostatku náhradních dílů. Stroj LNA mohl být sestřelen “přátelskou” palbou či pravděpodobněji se zřítil díky špatnému technickému stavu při startu či přistání. Vše je ale neověřitelné zatím, pokud se neobjeví nějaké foto s číslem stroje. Každopádně se potvrzuje, že propaganda v libyjském konfliktu bude fungovat obdobně jako v Sýrii.

(Visited 165 times, 1 visits today)