Mezinárodní zmatení v současných konfliktech charakterizuje nejlépe současná situace v Libyi. Zmatek v této zemi, do kterého ji uvrhla nepřipravená vojenská operace NATO a následný rozmach islamistických milicí a jednotek všeho druhu, se promítá i do zmatečné podpoře různých zemí. To dokládá, že v podstatě nikdo na západě nemá a nikdy ani neměl žádný seriózní plán nejen pro konflikt v Libyi, ale i pro ostatní konflikty v Africe a na Blízkém Východě. Ani jednotlivé země EU nejsou schopny se dohodnout, koho podporovat, zda silového nekompromisního válečníka, který chce diktátorským způsobem sjednotit zemi, či se utápějí v utopii a báchorkách o možnosti demokracie a řeší tedy pouze své aktuální ekonomické zájmy.

Klasický případ je americký postoj k Libyi. Po katastrofálně diletantském přístupu dua Obama – Clintonová, jejichž politika doslova pohnojila co mohla a přímo způsobila smrt amerického diplomatické personálu z rukou pseudospřátelených islamistů, prezident Trump se nejprve snažil obligátně vycouvat z konfliktu aby následně podpořil polního maršála Haftara.

Trumpova podpora LNA je zjevně vedena snahou přebít velmi dobré vztahy polního maršála Haftara s Ruskem a zachovat si v zemi vliv. V této situaci je ovšem paradoxní zjištění publikované na sociálních sítích doložené záznamy, že na straně tzv. oficiální vlády GNA bojují zřejmě američtí žoldnéři proti jednotkám LNA útočícím na Tripolis.

Američtí žoldnéři na straně GNA
Američtí žoldnéři na straně GNA
Američtí žoldnéři na straně GNA

Na sociálních sítích se vedou diskuze, co tam na straně GNA evidentní Američané dělají. Většina analytiků se shoduje, že se zřejmě jedná o žoldnéře z americké bezpečnostní agentury Academi – což je bývalá nechvalně proslulá Blackwater Erika Prince. Tvrzení, že žoldáci chrání tam ponechaný americký majetek se zdá vyvráceno skutečností, že jeden z nich má evidentně nášivku velitelství GNA – což by naznačovalo, že se jedná o vysoce postaveného poradce pro generální štáb GNA.

nášivka generálního štábu GNA

Nejpravděpodobnější vysvětlení tedy je, že tito žoldnéři pracují přímo pro GNA a jsou najatí na boj proti LNA. To zapadá i do dalších informací ohledně například západních žoldnéřských pilotech GNA, kteří potvrdili, že jsou placeni z Kataru a Turecka. GNA na rozdíl od LNA, která má velitelský sbor postavený na kádrech kaddáfího armády, má “armádu” převážně sestavenou z nejrůznějších spřátelených islamistických milicí a vojenské kádry zde tvoří většinou ostřílení džihádisté ze zahraničí pravděpodobně doplňovaní najatými žoldáky ze zahraničí.

Jednotky LNA v minulých dnech obnovily ofenzívu na Tripolis ze tří hlavních směrů.

Nová ofenzíva LNA
(Visited 205 times, 1 visits today)