Rakousko podepsalo se Slovenskem „memorandum o porozumění“ ohledně plánované výstavby širokorozchodné železnice z Košic do Vídně. Jedná se o základní smlouvu ohledně napojení Rakouska na tzv. „Hedvábnou stezku“, které by mělo z Rakouska učinit centrum obchodní a ekonomické spolupráce s asijským kontinentem a zajistit tak Rakousku ekonomickou prosperitu.

Hedvábná stezka

Ve Vídni bude zřízen rozsáhlý překladový terminál, odkud by se mělo distribuovat zboží z asijského kontinentu dále do celé západní Evropy. Celý projekt by měl přinést práci pro 20 tisíc lidí a vytvořit přidanou hodnotu ve výši 30 miliard EURo.
Rakouska tak přebírá roli základního obchodního partnera pro rusko-asijský region a razantně tak zvyšuje svoji strategickou pozici. Víceméně tak nahrazuje klasickou roli Československa (Česka), které díky naprosté dlouholeté neschopnosti svých vlád upadá do bezvýznamné pozice a bude ekonomicky tratit. Zahraniční politika Česka je ve srovnání s Rakouskou primitivní a naprosto podceňuje zejména ekonomickou diplomacii i přes označování prezidenta za agenta Kremlu či Číny.

Propojení Evropy s Asií

Ze strategického pohledu je to opravdu velký zisk zejména pro Rakousko – riziko je zde ale především v bezpečnostní situace na Ukrajině, neboť širokorozchodná síť zatím končící v Košicích, jde přes ukrajinské území. Ukrajina omezuje spojení s Ruskem a v případě zhoršení situace může být tato větev „hedvábné stezky“ omezena.

Napojení širokorozchodné železnice do Vídně

Pro Českou republiku je zde určitá šance na malé zvýšení strategické hodnoty navýšením schopnosti transportu plynu z Německa pomocí plynovodu Gazela, který by byl případně schopen nahradit výpadky z východu, pokud by se bezpečnostní situace tam zhoršila.

(Visited 489 times, 1 visits today)