Historie je plná nebývalých zvratů a změn. Jedna z nich probíhá právě v současnosti.
Když jednotky USA za výrazné pomoci tzv. severní aliance uzbeckého generála Rašída Dóstuma porazily afghánskou tálibánskou vládu, ocitlo se mnoho vedoucích představitelů Talibánu v rukou amerických spojenců. Tito převážně elitní zajatci byli následně odlifrováni do speciálně postaveného vězení na americké zahraniční základně v zátoce Guantánamo na Kubě. Vězení pro radikální islamisty na americké základně v cizině bylo zvoleno zcela účelově, šlo především o to, aby vězni, kteří sami měli nejasný statut (nešlo o válečné zajatce dle ženevských konvencí ale o teroristy z pohledu americké vlády) nepodléhali americkým zákonům, a tudíž nemohli býti chráněni nejrůznějšími americkými i světovými ochránci lidských práv. Dále bylo cílem věznění získat pokud možno co nejvíce důležitých informací ohledně spolupráce Talibánu s Al-Kaidou (která provedla útoky na WTC v NY) a to za použití historicky osvědčených metod.
Na mezinárodní konferenci v Doha (Katar) právě probíhají tzv. mírová jednání neboli jednání o kapitulaci zahraničních vojsk pod vedením NATO v Afghánistánu a jejich odchodu ze země (vojenská operace v Afghánistánu je formálně pod pláštíkem NATO ale všichni včetně čs představitelů se shodují, že bez USA není NATO schopno v zemi jakkoliv smysluplně fungovat). Jednání probíhají mezi činiteli USA a Tálibánu, a proto je zajímavé, že na straně Tálibánu sedí mezi vyjednavači pět vysokých představitelů, kteří strávili jako vězni na základně Guantánamo více než třináct let.
Vysocí představitelé Tálibánu, kteří nyní jednají s USA mohli býti vězněni dodnes, ale díky rozhodnutí administrativy prezidenta Obamy byli v roce 2014 vyměněni za amerického vojáka – seržanta Bowe Bergdahla (28). Pět bývalých vězňů z Guantánama nyní za jednacím stolem v Doha, mělo různé vysoké pozice v tálibánské vládě, Muláh Khairkhwa byl guvernér a ministr vnitra, Abdul Haq Wasiq byl zástupcem ředitele tajné služby a nechvalně proslavený Muláh Fazel Mazloom byl frontový velitel tálibánské armády zodpovědný za masové vraždy obyvatelstva a nepřátelských vojáků.


From left, the former Guantánamo Bay detainees Mullah Khairullah Khairkhwa, Abdul Haq Wasiq, Mullah Fazel Mazloom, Mullah Norullah Noori and Mohammad Nabi Omari. They are now part of the Taliban team negotiating the withdrawal of American troops from Afghanistan.

Na věznění na americké základně Guantánamo určitě nevzpomínají současní vyjednavači rádi, je otázka, do jaké míry to ovlivní jejich jednání a zda jim lze věřit, že případné dohody dodrží.
Celá reportáž NY Times zde:

(Visited 199 times, 1 visits today)