Velící důstojník proamerických kurdských jednotek SDF v Sýrii požádal USA aby ponechaly v severní Sýrii 1.000 – 1.500 vojáků. Mazloum Kobani velitel Syrian Democratic Forces řekl v pondělí, že by rádi (Kurdové) měli leteckou podporu a krytí a také pozemní jednotky, které by se s nimi koordinovaly.

Velitel SDF dále potvrdil, že IS v oblasti pod kontrolou SDF stále disponuje tisíci muži ve zbrani a je schopen využít jakékoliv chvíle k zahájení boje. U.S. Army generál Joseph Votel, šéf Central Command k tom u sdělil, že situaci chápe ale je vázán rozhodnutím prezidenta USA o stažení všech jednotek.

Diskuze se vedly i o tom, že by tuto pomoc pro SDF mohly zajišťovat jednotky Velké Británie a Francie ale Kurdové by rádi viděli alespoň minimální podíl Američanů.

Americké velení dodává, že nebudou poskytovat Kurdům žádnou ochranu, pokud se dohodnou s Damaškem nebo Ruskem. Jedná se o reakci na vyjádření syrského prezidenta Assada, který veřejně směrem ke Kurdům řekl, že Američané je chránit nebudou.

(Visited 20 times, 1 visits today)