Agentura ANHA zveřejnila rozhovor s tureckým členem IS, kterého nedávno zajaly jednotky SDF.

Bývalý účetní z Ankary Ozhan Imreh se dle vlastních slov přidal k IS v roce 2014, když ho naverboval šéf místní pobočky IS a majitel knihkupectví v tureckém hlavním městě. Po naverbování přijel s celou rodinou do tureckého města Gaziantep, odkud byl následně přesunut přes hranice do města Al-Bab v Sýrii, které bylo pod okupací IS. Turecké pohraniční jednotky prý nijak nezasahovaly proti tomuto přesunu.

Následně začal Ozhan pracovat pro IS v místní nemocnici a jak tvrdí, veškerý materiál a léky, které se v Al-Bab používaly k léčení bojovníků IS, byly turecké výroby. Stejný zdravotnický materiál se distribuoval po celém území IS a ptát se na to, jak se k IS dostával prý bylo velice nebezpečné a riskovalo se nařčení ze špionáže.

Ozhan tvrdí, že před zahájením turecké operace “Štít Eufratu” v roce 2016 byly špičky IS předem informovány a byly vyzvány aby opustili Al-Bab a přesunuly se do města Tabka a Rakka, neboť po symbolickém odporu bude celá oblast předána pod tureckou kontrolu.

Ozhan říká v rozhovoru, že jemu (a dalším lidem) organizace (IS) nařídila aby v tichosti do dvou dní opustili Al-Bab a nikomu nic neříkali. Z města před zahájením operace Štít Eufratu odjelo mnoho bojovníků a odvezli i mnohé těžké zbraně. Následně do oblasti vstoupila turecká armáda a Ozhan prý pochopil, že existovala nějaká dohoda mezi Tureckem a IS.

Ozhan se z Al-Bab přesunul do města Tabka, kde pracoval pro IS až do té doby, než město dobyly jednotky SDF, pak se přesunul do oblasti al-Mayadin až nakonec utekl do kapsy Hajin, kde ho jednotky SDF koncem roku 2018 zajaly.

Poznámka SM: Je pravděpodobné, že kontakty mezi IS a tureckou stranou existovaly, ovšem IS kladl turecké armádě v Al-Bab poměrně významný odpor a mimo jiné zničil několik tureckých tanků Leopard. Tedy pokud nějaká dohoda existovala, netýkala se všech bojovníků IS. Proto je třeba tvrzení zajatého člena IS brát s určitou rezervou.

Celý článek zde:

(Visited 23 times, 1 visits today)