Dnes uplynulo 5 let od eskalace protivládních protestů v ukrajinském Kyjevě na náměstí Maidan Nezalehnosti (česky náměstí Nezávislosti). Vývoj protestů a událostí i to co následovalo je dostatečně známo, to co dodneška není ale dostatečně vysvětleno je objasnění násilné eskalace, která probíhala 18-20 února před pěti lety.

Právě střelba do lidí a zabití minimálně 79 lidí z řad protestujících a 13 policejních důstojníků dne 20.2.2014 byla ta eskalace, která dala věci do pohybu a v podstatě ukončila režim prezidenta Janukoviče, který následně jen tak tak uprchl ze země a zahájila události v zemi a konflikt s Ruskem. Oficiální ukrajinská verze je, že za střelbou a vraždami stáli výhradně členové bezpečnostního aparátu a to zejména členové jednotky speciálních sil Berkut.

Ovšem od samého počátku vyšetřování zde byly velké pochybnosti o oficiální verzi, již lékařka ošetřující zraněné tehdy vyjádřila podezření, že střelba do lidí a policistů přišla z více stran. Situaci nepomohlo ani zmatečné (úmyslně) ukrajinské vyšetřování a skutečnost, že část zasahujících policistů ze speciálních jednotek Berkut vstoupila do boje proti separatistům na východě země a zřejmě obdržela amnestii výměnou za mlčení.

Několik zahraničních médií přineslo své verze střelby do protestujících a policistů, které zdá se potvrzují podezření, že minimálně část střelby přišla z řad demonstrantů a okolních budov v rukou protivládních demonstrantů zřejmě s cílem rozpoutat krveprolití a celou situaci eskalovat (což se povedlo).

Zajímavá je v této souvislosti studie Univerzity v Ottawě prezentovaná na výroční konferenci americké politické vědy v Bostonu, která důkladně mapuje veškeré dostupné rozhovory, videozáznamy a další důkazy. Tato zpráva analyzuje několik stovek hodin videozáznamů masakru na Maidanu a informace o vyšetřování tohoto masakru z více než 2 000 soudních spisů a z oficiální databáze soudních rozhodnutí na Ukrajině, mediálních rozhovorů státních zástupců, právníků obětí Maidanu a advokátů členů jednotky Berkut. Zkoumá svědectví více než 100 zraněných demonstrantů a příbuzných zesnulých demonstrantů, nejvyšších představitelů vlády prezidenta Janukoviče, výsledků forenzních balistických a lékařských vyšetření, vyšetřovacích experimentů, videí a fotografií o maidanském krveprolití.

V souhrnu tato zpráva potvrzuje informace o střelbě (také) ze strany demonstrantů, zřejmě s cílem rozpoutat krveprolití, vyprovokovat krvavou odvetu režimu a eskalovat zatím omezené protesty. Shromáždila cca 200 svědectví o neidentifikovaných ostřelovačích mimo řady policie tehdejšího režimu včetně 70 videí. Je tam šest svědectví maidanských aktivistů včetně bývalého sponzora Pravého Sektoru o zapojení některých vrcholných vůdců protestů do masakru nasazením ostřelovačů či propuštěním ostřelovačů, který chytili sami demonstranti.

Velice zajímavé je svědectví 5 bývalých členů gruzínské armády které shromáždili obhájci policistů z jednotky Berkut, kde se hovoří o tom jak obdrželi zbraně, peníze a rozkazy masakrovat jak demonstranty tak policisty od konkrétních gruzínských politiků a maidanských vůdců a jak viděli další gruzínské odstřelovače či osoby z baltských států střílet z budov pod kontrolou demonstrantů. Zajímavá je doposud neobjasněná role jakéhosi pravicového radikála a bývalého ostřelovače americké armády.

Ve zprávě jsou informace o vyšetřování pravicových radikálů z “Pravého Sektoru”, organizace “Válečníci Narnie” skupiny “Sokil” a jejich podílů na zabíjení a zranění členů jednotky Berkut.

Několik zajímavých reportáží zmíněných ve zprávě Univerzity Ottawa:

Kompletní pravda zatím ale asi potvrzená nebude, neboť součástí současné ukrajinské politické garnitury jsou zřejmě osoby, které se na maidanském krveprolití přímo podílely a není v jejich zájmu celé pozadí událostí objasnit.

(Visited 364 times, 1 visits today)