Eskalace konfliktu mezi jadernými velmocemi Indií a Pákistánem pokračuje velice nebezpečně. Pákistán prý sestřelil minimálně dvě indické stíhačky operující nad tzv. linií kontroly (LoC) ve sporné oblasti Kašmíru. Přesné okolnosti nejsou zatím známy, protože informační zdroje jsou zahlceny množstvím falešných fotografií a informací zejména z pákistánské strany.

Co je možno říci po analýze obrazových informací je, že byly sestřeleny stroje indického letectva a to stroj MiG-21Bison a transportní vrtulník MI-17. U vrtulníku Indie tvrdí, že šlo o nehodu, ale pákistánská strana tvrdí, že byl sestřelen. Médii kolují falešné informace se starými fotografiemi nehod letounů MIG-27 a British Aerospace Hawk. Pákistán zveřejnil záběry zajatého pilota MIGu. Indie pak tvrdí, že sestřelila pákistánský stroj F-16 což je zřejmě dezinformace.

UPDATE: dle dostupných informací sestřelený stroj byl hotovostní MiG-21 Bison, který vystartoval proti dvěma strojům pákistánského letectva JF-17 Thunder, které narušily vzdušný prostor Indii. Muzejní MIG neměl proti čínským strojům FC-1 Xiaolong žádnou šanci. Pokud by Indie nasadila Mirage nebo SU-30, situace by dopadla jinak. Zřejmě šlo o jasnou provokaci s cílem uspokojit pákistánské veřejné mínění, které volalo po vojenské odvetě za vybombardování tábora islámských teroristů.

Pistole a mapa pilota MIG-21
sestřelený vrtulník
indický MIG
pákistánský voják s trofejí
(Visited 48 times, 1 visits today)