Ve své unikátní reportáži televize CNN tvrdí, že nejmodernější a unikátní americké zbraně dodané US spojencům na Blízkém Východě jako je Saúdská Arábie nebo spojené Arabské Emiráty (UAE) byly předány do rukou teroristické skupině Al-Kaida, salafistickým či Íránem podporovaným milicím v Jemenu.
Hlavní američtí vojenští partneři v oblasti Saúdská Arábie a UAE používaly nejmodernější americké zbraně jako formy PLATIDLA, kterým si kupovali věrnost nejrůznější militantních skupin v Jemenském konfliktu. Nejmodernější a často unikátní zbraně se tak v rozporu se smlouvami o prodeji ocitli v rukou nejenom sunnitských teroristických skupin jako je nejnebezpečnější filiálka Al-Kaidy na světě ale po jejich porážce často zcela nepoškozené v rukou proíránských milicí.
Jak sděluje CNN, panují velké obavy, že poslední verze amerických zbraní se tak mohly ocitnout v rukou Íránu, který nejenom, že je může použít k vývoji odpovídajících protizbraní, ale zároveň je může snadno okopírovat. Taktéž teroristické skupiny jako Al-Kaida stále častěji používají amerických technologií k útokům proti západním a americkým zájmům.
Zatímco americký prezident Trump hořekuje, že „”beautiful military equipment,” se ocitl v rukou nepřátel, tak Írán zcela „odpovědně“ hodnotí americké zbraňové systémy, a to nejlepší z nich kopíruje. Americké neviditelné dróny tak v íránských rukou provádějí operace zejména v Sýrii a existují dokonce informace o tom, že Íránci zcela okopírovali americký tank Abrams byť sériová výroba je mimo jejich možnosti a tak preferují levné ruské osvědčené tanky.
Tato situace krásně naznačuje naprosté americké nepochopení arabské a blízkovýchodní mentality. V této oblasti se historicky spojenci mění dle tlaku vzduchu a nejmodernější extratajné zbraně jsou jen zajímavý „gadget“ v rukou lidí, kteří si mohou kopit cokoliv na této planetě.
O to více můžeme sledovat rozdílné přístupy jednotlivých islámských mocností. Pro bohaté ropné státy Zálivu jsou nejmodernější americké zbraně jen něco, co lze koupit a případně čím lze uplatit jiné kmeny, jejich funkce jsou zajímavé do té míry, pokud jiný nepřijde s něčím jiným či pokud jim nedojde ropa. Ale například Írán je zcela jinde, systematicky nejmodernější technologie kopíruje a dále vyvíjí pro své potřeby. Obdobně postupuje Turecko, které poučeno zbrojním embargem v 70tých letech po své invazi na Kypr vybudovalo impresivní domácí zbrojní průmysl který je minimálně srovnatelný s nejvyspělejšími státy Evropy.
Celý článek zde:

(Visited 35 times, 1 visits today)