USA a země NATO odůvodňují veřejně odstoupení od smlouvy o likvidaci raket středního a kratšího doletu (INF) ruským porušováním této dohody z konce studené války. Hlavním argumentem je ruský projekt pozemního odpalovacího zařízení SSC-8 (Novator 9M729) které údajně umožní odpalování různých variant střel 3M-54 Kalibr či modifikovaných střel Iskander-K či Kh-101. Smlouva INF ovšem zakazuje mobilní odpalovací zařízení schopné vystřelit střely středního doletu (dle mezinárodní klasifikace MRBM) .

Spory o smlouvu INF se táhnou delší dobu, Rusko obviňuje USA, že instalace systému protiraketové obrany v Rumunsku a Polsku je samo o sobě porušení této dohody a dále Rusko tvrdí, že americký odpalovací systém MK-41 je též schopný vystřelit střely středního doletu.

Každopádně Trumpova administrativa vyslyšela volání po odstoupení z této dohody. Dle analýzy společnosti Stratfor se ale zdá, že hlavním důvodem amerického vystoupení z této dohody o omezení raket středního doletu je fakt, že se netýká Číny.  Čína dle Stratforu má zhruba 2 tisíce těchto raket, zatímco USA a Rusko tvrdí, že nemají žádnou (* u Ruska se udává, že disponuje tuctem modifikovaných testovacích verzí).

Smlouva INF je tedy pro USA zcela nevýhodná, neboť se nijak nedotýká budoucího hlavního rivala USA Číny. Vypovězení se USA nedotkne ani strategicky, neboť největší ohrožení ponesou evropské státy, a to i v případě, že by státy EU byly ochotni vyvažovat strategickou paritu rozmístěním amerických střel na svém území.

Lze očekávat, že Rusko využije vypovězení smlouvy k dalšímu navýšení střel v lokalitě jako je enkláva Kaliningrad s potencionálním ohrožením celého území EU. Je možné, že USA bude reagovat instalací raketových systémů například v Polsku a bude tlak na jejich umístění na Ukrajině.

Půjde o signifikantní navýšení bezpečnostního rizika zejména v Evropě, neboť obrana proti strategickým raketám středního doletu je značně problematická a též doba jejich letu je příliš krátká na korekci případných omylů.

Cílem je zřejmě zatlačení na Čínu a případné uzavření nové smlouvy, je ovšem otázkou, zda aktéři, kteří v mezidobí budou investovat do tohoto bojového prostředku budou mít na to chuť.

(Visited 66 times, 1 visits today)