Na stránkách organizace Cyberguerilla se objevila další dávka ukradených dokumentů dokumentující činnost tajné britské organizace na provádění informační války „Integrity Initiative“ a „Institute for Statecraft“, které jsou placeny britským Ministerstvem Zahraničí a vedeny bývalými vojáky a zpravodajci. Třetí dávka zveřejněných dokumentů následuje po první a druhé (pozn. některé dokumenty byly mezitím smazány z veřejných úložišť po zásahu třetí strany, je třeba počkat až je hackeři zveřejní jinde – např. zde).
Třetí únik zjevně prorusky motivovaných hackerů, kteří tvrdí, že patří k hnutí Anonymous, se zabývá zejména reakcí na ruské mediální výstupy ohledně kauzy Skripal ale též naznačují daleko rozsáhlejší operace této britskou vládou financované skupiny, které jdou mnohem dál za oficiálně deklarovaný boj s ruskými dezinformacemi. Jedná se zejména o ovlivňování britské politické scény a tajné dezinformační operace proti domácím opozičním stranám, zejména proti Labour Party a jejímu předsedovi Corbynovi.
Další tajné operace jsou zamířeny proti diskreditaci různých hnutí po celé Evropě, zejména španělský „cluster“ byl velice aktivní proti hnutí za nezávislost Katalánska ve snaze diskreditovat toto hnutí za referendum o nezávislost jako proruské. „Integrity Initiative“ byla též zapojena do akcí na diskreditaci zakladatele serveru Wikileaks Juliana Assange.
Bývalý britský diplomat a whistleblower Craig Murray tvrdí na základě studia dokumentů, že „Integrity Initiative“ je součástí daleko větší špionážně-vlivové operace. Craig Murray se zamýšlí nad poměrně známou rolí tajných služeb Velké Británie v kampani proti zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem a odhaluje podezření, že tajné služby Jejího Veličenstva se účastnily i dezinformačních kampaní proti americkému levicovému kandidátovi Bernie Sandersovi (který byl též i protikandidátem Hillary Clinton). Murray spekuluje, že aktivity britských tajných služeb proti volbě Donalda Trumpa a dezinformační akce proti ultralevicové opozici ve VB a USA spolu souvisí a naznačuje, že snad tajná služba mohla mít agenty v táborech těchto kandidátů.
Každopádně zjištěná fakta z uniklých dokumentů kolem „Integrity Initiative“ (kde je koordinátorem operací pro ČR zmíněno jméno Jakub Janda – který spolupráci přiznává) jsou závažná a naznačují nelegální snahy vládnoucích politiků ovlivňovat nejen politickou situaci v zahraničí a v zemích EU ale i v USA a proti domácí politické opozici. V samotné Británii opozice volá po ustanovení parlamentní vyšetřovací komise a samotnou údajně nezávislou „neziskovku Integrity Initiative“ již vyšetřuje kvůli financování odpovědný státní dohledový orgán. Britské Ministerstvo zahraničí již vydalo prohlášení, kterým se zříká odpovědnosti za útoky na domácí politiky.

pozn. originály dokumentů byly již odstraněny ze služby Scribd.com zřejmě po intervenci bezpečnostních složek, sledujte stránky Cyberguerilla kde by se snad měly objevit linky na nové umístění.

(Visited 107 times, 1 visits today)