Saúdský korunní princ Mohammed bin Salman se pokusil přesvědčit izraelského předsedu vlády Benjamina Netanjahua, aby zahájil válku s Hamasem v Gaze jako součást plánu k odvrácení mezinárodní pozornosti od zabití novináře Džamála Chášakdžího, sdělily to zdroje ve vládnoucí vrstvě Saúdské Arábie agentuře Middle East Eye.

Válka v Gaze byla jednou z řady speciálních opatření a scénářů navržených krizovým týmem Saúdské Arábie, který byl vytvořen ke zmírnění škodlivých dopadů vraždy Džamála Chášakdžího a cílených úniků pocházejících z tureckých úřadů.

Speciální pracovní skupina složená z úředníků z královského dvora, ministerstva zahraničí, obrany a zpravodajské služby informuje o situaci a přijatých opatřeních korunního prince každých šest hodin, jak bylo sděleno MEE.

MbS se domníval, že válka v Gaze by mohla odvést Trumpovu pozornost a znovu připoutat pohled Washingtonu na roli Saúdské Arábie v posilování strategických zájmů Izraele. Krizový tým také doporučil aby MbS “neutralizoval Turecko všemi prostředky” – včetně lákavé nabídky na uplacení tureckého prezidenta Recepce Tayyipa Erdogana nabídkou koupit turecké zbraně a prohlášení korunního prince, ve kterém se bude snažit o zlepšení vztahů mezi Rijádem a Ankarou.

Výše uvedené je možno brát jako jisté vysvětlení, proč Izrael postupoval v Gaze velice umírněně a bez odvety uzavřel mír s Hamásem.

Celý článek:

(Visited 31 times, 1 visits today)