Dle zdrojů magazínu Independent nebyl saúdskoarabský opoziční novinář Džamál Chášakdží zlikvidován kvůli své kritice vládnoucí kliky ale spíše protože byl chycen uprostřed paranoických machinací nového vládce, který se snaží konsolidovat moc, odstranit soupeře uvnitř své rodiny a získat dispoziční právo ke zdrojům saúdskoarabského království aby mohl financovat svoji vizi. “Bylo rozhodnuto, že Džamál Chášakdží už nadále není pod ochranou” sdělil obchodník kterému to údajně řekl vysoký představitel vládnoucí dynastie. Pro královskou rodinu “Jste buďto přítel nebo nepřítel a  Chášakdží se bohužel ocitnul uprostřed” sdělil.

Jeho likvidaci nezpůsobila jeho profese novináře ale právě to, že měl velice blízko ke vládnoucí dynastii. Korunní princ jehož rychlý vzestup je trnem v oku mnohým jeho příbuzným se uprostřed návštěv představitelů High Tech firem a Hollywoodských “hybatelů” rozhodl pevně uchopit moc. Konec Chášakdžího vystrašil celé království, “všichni jsou nyní vyděšeni a každý se bojí” řekl pod podmínkou anonymity vysoký vládní úředník. “Každý si zde myslí, že princ zašel až moc daleko” dodává.

Princ Mohammad bin Salman může být izolován, mnoho vlivných osob chce opustit kmen Saúdů a to by mohl začít jejich pád. Kmen do kterého patřil Chášakdží zbohatl díky elektrifikaci země a importu elektrických generátorů pro Saudy, se v poslední době stal jeden z nepřátel královské dynastie kvůli údajném obchodu který Independent slíbil neprozradit. Vlivná rodina nyní volá po mezinárodním vyšetřování smrti jejich člena.

Princ Khaled bin Farhan, královský disident žijící v Německu vysvětlil rozsáhlou paranoiu MbS: “On nevěří saúdským bezpečnostním službám, o jeho bezpečí se stará skupina velmi dobře placených zahraničních žoldnéřů, je obklopen pouze několika vysoce postavenými lidmi kterým důvěřuje a bydlí většinu času na své jachtě aby v případě pokud se něco stane mohl rychle uprchnout”.

K pochopení vztahů v arabském světe je nutno dodat, že byť navenek se zdá společnost jako fungující státní moc, uvnitř jsou stále nejsilnější kmenové vazby. Konflikty a revoluce v arabském světe v posledních 20 letech jsou převážně důsledkem konfliktu mezi tradiční šlechtou a bohatými obchodnickými rodinami, které mají západní vzdělání. Šlechta si na boj proti obchodnickým dynastiím bere na pomoc islám a to vytváří další konflikty.

Celý článek zde:

Pro zájemce o pozadí vztahů arabského světa doporučujeme dodnes asi nejlepší “analýzu” která vyšla v českém jazyce a to je “Čekání na válku: Výpověď odvolané české velvyslankyně v Kuvajtu” od Jany Hybáškové. Dodnes se v ČR nenašel autor s lepšími zkušenostmi z islámského světa.

(Visited 26 times, 1 visits today)