“Jsme překvapeni značnou přesilou, kterou má Rusko v oblasti elektronického boje v Sýrii” sdělil nejmenovaný americký generál magazínu Al-Monitor. Sýrie se stala testovacím polygonem ruských elektronických zbraní. Rusko disponuje zhruba desetkrát menším rozpočtem na obranu než USA a tak své kapacity soustředí zejména do oblastí, které nejsou probádané a ve kterých může získat převahu. Jakkoliv běžná ruská vojenská technika a to zejména letecká, se může zdát ve srovnání s USA zastaralá, v elektronickém boji to zřejmě neplatí.

Většina odborníků se sice přiklání k názoru, že syrské informace o “selháních” západních tzv. chytrých zbraní při posledních náletech VB, USA a Francie jsou přehnané, přesto nikdo nevylučuje, že u některých střel došlo k manipulaci a následnému minutí cíle. Zodpovědné za to je údajně Rusko, které jak se obávají američtí odborníci, vysoce pokročilo ve vývoji systémů určených k rušení a zkreslování komunikace amerických zbrojních systémů. Informace o těchto případech podléhají přísnému utajení, přesto již dříve byly zveřejněny zprávy o ruském rušení amerických bezpilotních strojů, které bylo údajně poprvé otestováno na Ukrajině.

Jak komentuje americký generál, armáda se probudila a Pentagon najal agenturu DARPA (které svět mimo jiné vděčí za Internet) za zhruba 9,6 miliónů dolarů aby vyvinula protiopatření, které mají zabezpečit vojenské komunikační systémy. Na projektu též spolupracují firmy Northrop Grumman a L3 Technologies.

Panuje obava, že Rusko disponuje systémem, který naruší komunikaci jednotek a tzv. chytrým zbraním podsune falešné koordinátory cíle, což ve výsledku může způsobit napadení vlastních jednotek.

Náš spolupracovník – bývalý vojenský pilot komentuje tyto informace s tím, že se jedná jen o zdokonalenou taktiku bývalého SSSR. Sovětský svaz si byl vědom zaostávání své armády zejména v oblasti navigace a elektronické komunikace a tak směřoval své úsilí jednak k vytvoření alternativních systému a jednak systémů rušení a manipulace protivníka.

Taktéž jsou určité náznaky, že letoun IL-20, který sestřelila syrská PVO na pozadí izraelského náletu, byl letoun elektronického boje na jehož palubě byla řada ruských specialistů a unikátní technologie k manipulaci řízených střel, kterou Rusko testovalo. To by vysvětlovalo obrovské rozčilení ruské strany po jeho ztrátě.

Celý článek zde:

 

(Visited 69 times, 1 visits today)