Server BuzzFeed News přinesl zajímavý článek popisující operace amerických žoldnéřů v Jemenu. Společnost jménem Spear Operations Group incorporated, sídlící v americkém státě Delaware, která byla založena maďarsko-izraelským kontraktorem Abrahamem Golanem, byla najata Spojenými Arabskými Emiráty k provádění eliminací nepřátelských islámských duchovních a vůdců milice.

Server BuzzFeed News popisuje některé operace žoldnéřů, jako byla například v roce 2015 provedená operace k likvidaci Anssafa Ali Mayo, místního vůdce islámské politické strany Al-Islah. Kontraktoři, neboli zaměstnanci společnosti či lépe řečeno žoldnéři byli povětšinou bývalí členové jednotek jako SEALS či jiných elitních složek americké armády. Zveřejnění programu vražd vysokých opozičních představitelů americkou společností přišlo právě v době, kdy se řeší likvidace opozičního novináře na saúdskoarabské ambasádě v Istanbulu.

Majitel firmy Golan k odhalení pouze řekl, že jeho tým během několika měsíčního angažmá v Jemenu provedl několik likvidací vysoce postavených “cílů” ale odmítl specifikovat které. Tvrdí, že Amerika potřebuje takovýto program likvidace nepřátel : ” možná jsem monstrum, možná mám být ve vězení, možná jsem špatný kluk ale mám pravdu”.

Činnost firmy Spear Operations Group inc. naznačuje posun ve vedení moderní války:

  • Moderní boj proti terorismu se odklonil od tradičních vojenských operací – jako je ničení letišť, zbraňových systémů nebo kasáren směrem k zabíjení konkrétních jedinců, došlo k  přeměně války na řadu organizovaných vražd.
  • Válka se stále více privatizuje, přičemž mnohé státy již outsourcují většinu vojenských podpůrných služeb soukromými dodavateli, takže frontové operace jsou prakticky jedinou činností, které ještě např. USA a mnoho dalších zemí provádí pomocí státní armády.
  • Dlouhé americké války v Afghánistánu a Iráku se ve velké míře spoléhaly na elitní speciální síly, které vyprodukovaly desítky tisíc vysoce kvalifikovaných amerických velitelů, kteří nyní mohou získávat vysoké platy v soukromém sektoru za práci v bezpečnostní oblasti či přímo za práci námezdného vojáka – žoldnéře.

Celý článek včetně popisu některých operací v Jemenu zde:

 

(Visited 39 times, 1 visits today)