Ruská kontrarozvědka FSB oznámila zadržení rodáka z Dagestánu v oblasti Smolenska, který byl členem IS a údajně na žádost ukrajinské bezpečnostní služby plánoval vraždu jednoho z vůdců DNR.

Podle FSB na počátku roku 2018 Magomedov přijel na území Ukrajiny údajně vyřešit se zástupci IS problémy se zabezpečením zdrojů severokavkazských banditů a ti ho představili zástupcům bezpečnostní služby Ukrajiny. “V průběhu další komunikace se zaměstnanci ukrajinských speciálních služeb Magomedov dostal úkol odstranit velitele jedné z jednotek ozbrojených sil DNR, který žije v regionu Smolenska,” uvádí DSS FSB. Z tohoto důvodu Magomedov přijel do regionu Smolenska, a předtím obdržel od agentů “prostředky ke spáchání trestného činu, které vyzvedl z mrtvé schránky umístěné na území Ruska, stejně jako informace o místě pobytu a dopravních prostředcích používaných cílem”. FSB dodává, že při zadržení Magomedova byl u něj nalezen improvizovaný výbušný přístroj o síle 1,5 kg TNT a pistole s tlumičem včetně střeliva.

O spolupráci ukrajinské tajné služby s IS není potvrzeně nic známo, co je však prokázáno je, že v řadách ukrajinských dobrovolnických jednotek slouží řada čečenských či kavkazských muslimských bojovníků a značné množství Čečenců  kteří utekli z Ruska či jsou v Rusku stíháni za terorismus obdrželo ukrajinské občanství.

Více zde:

(Visited 32 times, 1 visits today)